Rondje Delta

Vrijdag 17 januari 2014

Vandaag ben ik voor de verandering eens een dagje vrij. Frank blijkt ook vrij te hebben en Pascal Wink blijkt het plan te hebben om te gaan zoeken naar de Kaspische Plevier en aansluitend andere leuke soorten in het Deltagebied te bezoeken. Gelukkig kunnen we met Pascal meerijden.

Om kwart over 7 worden Frank en ik door Pascal opgepikt en na een anderhalf uur durende reis komen we aan bij Wissenkerke, de locatie waar de Kaspische Plevier moet zitten. Deze zeer zeldzame dwaalgast (pas de derde voor Nederland) werd op 10 januari gevonden door Mark Hoekstein en werd de afgelopen dagen ook geregeld gemeld. Samen met nog twee andere vogelaars zoeken we de akker waar de vogel de afgelopen dagen gezien was af, maar helaas kunnen we de vogel niet vinden. Buitendijks zien we wel vier Zwarte Ruiters en een groepje van 5 Kluten, toch geen algemene soorten in de winter. Aangezien de plevier in geen velden of wegen te bekennen is, besluiten we eerst wat in de buurt rond te gaan vogelen. Later op de dag kunnen we dan altijd nog een poging wagen.

In het Bokkegat zoeken we naar de al langere tijd aanwezige Sneeuwgans, maar ook deze vogelsoort laat zich niet zien. Hierop besluiten we naar Neeltje Jans te rijden, een bekende overwinteringsplek voor Kuifaalscholvers. Onderweg vliegt in het dorp Wissenkerke nog een Groene Specht over de auto. Na ongeveer een kwartiertje komen we aan op Neeltje Jans. Op het zuidelijke deel van het voormalige werkeiland zoeken we naar deze zeldzamere neef van de gewone Aalscholver, zonder resultaat. Wel zien we enkele Middelste Zaaagbekken. Rijdend over de wegen ontvangen we echter een piepje: de Kaspische Plevier is weer teruggevonden en nu in beeld! Het gaspedaal wordt extra hard ingedrukt en al snel komen we aan op de plek. Gelukkig zijn er nog andere vogelaars aanwezig die de vogel in beeld hebben en even later hebben we de Kaspische Plevier in beeld. Deze zit op 150-200 meter afstand te rusten tussen de kluiten van een akker. Af en toe wordt de vogel wakker en poetst wat. Ondanks de krachtige wind en de afstand is de vogel mooi te zien in het zonnetje. De Kaspische Plevier is geen nieuwe soort voor me (had hem eerder al op 20 oktober 2009 op Texel gezien), maar ik ben toch erg blij met deze waarneming. Hieronder enkele (matige) fotootjes van de vogel:

Kaspische Plevier – Caspian Plover

Kaspische Plevier – Caspian Plover

Nu de plevier binnen is, kunnen we onze tocht vervolgen. De volgende bestemming is een witte fase Sneeuwgans bij Middelburg. Het is Pascal die de vogel al gauw terug vindt. De vogel zit tussen vele Kol- en Brandganzen en voelt daardoor ‘goed’ (Sneeuwganzen worden veel gehouden in wildwatercollecties en ontsnappen daardoor geregeld). De gans zit vooral in het midden van de compacte groep ganzen en is daardoor aanvankelijk lastig te vinden. Later foerageert de vogel helemaal vooraan de groep en laat zich daardoor goed zien. Nu ook deze soort binnen is, besluiten we nogmaals naar de Kuifaalscholvers op Neeltje Jans te gaan zoeken. Deze willen echter niet meewerken en aangezien we nog meer op het programma hebben staan, besluiten we niet al te veel tijd in deze vogelsoort te stoppen.

Witte fase Sneeuwgans – Snow Geese (photo: Frank van der Meer)

De weg wordt vervolgd en het volgende doel is een Alk, die de afgelopen dagen mooi gefotografeerd was op de Oosterschelde ter hoogte van de Plompetoren. Onze zoektocht levert helaas niet het gewenste resultaat op, al maakt de Kleine Zilverreiger die boven de Koudekerkse Inlaag vliegt, wat goed. We rijden via de Stolpweg (behalve veel Hout- en Holenduiven weinig te zien) richting de Prunje, waar laatst maar liefst vier Zwarte Rotganzen gezien waren. Spoedig vinden we een grote groep rotganzen. Goed zoeken levert drie Zwarte Rotganzen op. Een gekke jonge rotgans zette ons even op het verkeerde spoor, maar blijkt waarschijnlijk een hybride Zwarte Rotgans x Rotgans te zijn.

De Brouwersdam kan natuurlijk niet overgeslagen worden bij zo’n rondje. Rond de spuisluis zien we o.a. de overwinterende IJsduiker, zo’n 20 Roodkeelduikers, meerdere IJseenden (waaronder enkele mooi dichtbij), vele Brilduikers en Middelste Zaagbekken en een vrouwtje Zwarte Zee-eend. Aan de noordkant van de dam zou een Zwarte Zeekoet moeten zitten, maar deze kunnen we niet vinden. Wel zien we op relatief korte afstand een eerste winter Alk, waar we zeer blij mee zijn. Ook hier zwemt een (mannetje) IJseend rond en zie ik kortstondig een Kuifduiker. Een minpunt is dat het begon te regenen; eerst nog zachtjes, maar later harder en harder.

Alk – Razorbill

Vervolgens rijden we naar de binnenhaven van Stellendam, waar de laatste dagen de ene na de andere prachtige foto van een Parelduiker op het internet verscheen. De vogel vinden blijkt niet moeilijk, de vogel zwemt namelijk op zeer korte afstand. Ook hier zwemmen enkele Middelste Zaagbekken.

Parelduiker – Black-throated Diver

Parelduiker – Black-throated Diver

In de haven spreken we een andere vogelaar die de Zwarte Zeekoet van de Brouwersdam wel gezien heeft. Omdat we toch nog tijd hebben, besluiten we terug te rijden om te kijken of we deze zeldzaamheid nu wel kunnen vinden. Na enig zoeken vinden we de Zwarte Zeekoet. Tot het donker zoeken we nog naar een Roodhalsgans die gisteren bij Goedereede gezien was. Het is moeilijk zoeken tussen de honderden Brandganzen en het lukt ons dan ook niet om de gans te vinden. Van hier besluiten we een punt achter deze vogeldag te zetten en weer terug naar huis te rijden.

Met maar liefst vijf zeldzame soorten (Kaspische Plevier, Sneeuwgans, Zwarte Rotgans, IJsduiker en Zwarte Zeekoet) en daarnaast nog enkele leuke soorten, zoals Alk, IJseend, Kleine Zilverreiger en Parelduiker, is het een zeer geslaagde dag.

Advertenties

Eén reactie

  1. Leuke dag gehad Robert….top

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: