Zwarte Ibis en veel meer

Zaterdag 18 januari 2014

Door een tip die we gisteren van Pascal kregen, staan we (Frank, mijn vader en ik) aan het eind van de ochtend in onze regio te kijken naar 10 Ransuilen. Vanwege de verstoringsgevoeligheid van de beestjes zal ik de exacte locatie niet bekendmaken. De vogels zitten op korte afstand in wilgen en laten zich dus goed zien.

Ransuil – Long-eared Owl

Hierna besluiten we richting de Reeuwijkse Plassen te rijden, op zoek naar leuke ganzen. Bij Polder Stein / Twaalfmorgen treffen we tussen honderden Kieviten enkele Goudplevieren en zit een adulte Slechtvalk op de grond. Aan de andere kant van de weg zitten ruim duizend ganzen met daartussen een Kolgans met een lichtgroene halsband met daarop de code B76. Deze vogel blijkt geringd te zijn in Veere (Zeeland) op 7 januari 2006 en is al vaak afgelezen, waaronder ook in België, Duitsland en Polen. Op de Reeuwijkse Plassen zwemmen enkele 10.000-en Smienten met daartussen enkele Brilduikers en een mannetje Nonnetje. Omdat we hier sneller klaar waren dan gedacht, hebben we nog tijd over om ganzen te kijken rondom Oudewater.

Kolgans met lichtgroene halsband met code B76 – colour-ringed Greater White-fronted Goose (inscription B76)

Ringgegevens van de geringde Kolgans met groene halsband B76 en een kaart met aflezingen van deze vogel.

Ringgegevens van de geringde Kolgans met groene halsband B76 en een kaart met aflezingen van deze vogel – Ring data

Langs de Damweg (net ten noorden van natuurontwikkelingsgebied Willeskop) zit een jonge Havik op een hek. Het is Frank die knap een over de auto vliegende Zwarte Ibis oppikt bij de parkeerplaats van Willeskop. De vogel landt naast de parkeerplaats tussen de Meerkoeten en foerageert hier op zijn gemakje. Het blijkt de geringde 0797 uit Spanje te zijn, die zich al enkele weken ophoudt in de regio van Oudewater. Eerder zat de vogel al met 5 soortgenoten (waaronder de geringde 04FV) langs De Dreef, aan de zuidkant van Oudewater. Op het moment dat de Zwarte Ibis landt, ontvang ik het ene Whatsappje na het andere: een claim van een Bruine Klauwier bij Azewijn (een stuk ten oosten van Arnhem)! Binnen korte tijd zijn de eerste waarnemers ter plaatse en blijkt de determinatie te kloppen. Een nieuwe soort voor Nederland, midden in de winter (wel een knotsgekke) én dieper in het binnenland in lukt niet: wie had dat nou verwacht… Omdat het al te laat op de dag is om de vogel vandaag nog te halen, besluiten we niet te gaan rijden. Wel is gelijk duidelijk wat we morgen gaan doen (als de vogel nog aanwezig is natuurlijk)…

Foto uit het archief van dezelfde Zwarte Ibis als vandaag (foto gemaakt op 9 nov 2013) – Glossy Ibis

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: