Witbandkruisbek

Zaterdag 25 januari 2014

Voor de plannen voor vandaag gaan we eerst even terug in de tijd. Op oudjaarsdag werden namelijk twee Witbandkruisbekken in de Kaapse Bossen (bij Doorn, op de Utrechtse Heuvelrug) ontdekt. Dit betrof voor ons nog een nieuwe soort, aangezien wij nooit de moeite hadden genomen om naar de Friese Waddeneilanden, Drenthe of Groningen te rijden voor deze niet extreem zeldzame dwaalgast. Op nieuwjaarsdag waren wij allemaal vrij en dus hebben we een poging ondernomen om deze nieuwe soort aan onze lijst te kunnen toevoegen. Dit lukte, echter beter dan een vluchtige waarneming werd het niet. Doordat de vogels ook daarna nog geregeld gemeld werden, stond deze soort nog op ons wensenlijstje voor een verbeterwaarneming. Eigenlijk was het plan om vorige week zondag al naar de Kaapse Bossen te rijden, maar een Bruine Klauwier gooide roet in het eten…

We parkeren de auto op de parkeerplaats aan de N227. De wandeling naar de bosrand waar de kruisbekken gezien worden, levert enkele zingende Kuif- en Zwarte Mezen (zie hier voor een geluidsopname van laatstgenoemde). Op de plek waar de kruisbekken zouden moeten zitten, staan al enkele vogelaars te zoeken. Later krijgen we nog meer gezelschap, waaronder van mede-admin PieterGeert Gelderblom (zie voor zijn weblog het menuutje ‘Links’ aan de rechterzijde). Het is een komen en gaan van Kruisbekken, maar van de Witbandkruisbekken ontbreekt voorlopig echter nog ieder spoor. Wel houden enkele Kruisbekken met zeer smalle lichte bandjes en zelfs een Vink ons scherp. Ook leuk zijn de twee Matkoppen die zich aardig laten bekijken en geregeld hun kenmerkende geluid laten horen. Na een uur vindt een van de medevogelaars opeens het mannetje Witbandkruisbek. Boven de man blijkt even later ook nog het vrouwtje te zitten. In tegenstelling tot nieuwjaarsdag vliegen de vogels niet gelijk op, maar laten zich een kwartier lang prachtig bekijken (uiteraard wel hoog en daardoor is het moeilijk foto’s maken). Eenmaal zien we zelfs hoe het mannetje het vrouwtje voert.

1e winter man Witbandkruisbek – 1st winter male Two-barred Crossbill

1w vrouw Witbandkruisbek – 1w female Two-barred Crossbill

Als de hele groep kruisbekken (waar ook enkele Sijzen tussen blijken te zitten) opvliegt en richting het zuiden verdwijnt, besluiten we terug te lopen. Hier zien we nog wel een prachtig mannetje Kruisbek op ooghoogte in een zeer klein loofboompje. Het blijkt dat we op een drinkplaats van enkele Kruisbekken zijn gestuit.

man Kruisbek – male Common Crossbill

Op de terugweg brengen we nog een bezoekje aan de bekende Bosuil op een niet nader te noemen locatie in Woerden, die zich mooi laat zien. Voor de verandering zit de vogel eens aan de andere kant van ‘zijn’ schoorsteen. Hier sluiten we een succesvolle vogeldag af.

Bosuil – Tawny Owl

Advertenties

4 Reacties

 1. Hoi Robert,

  Wat een geluk dat jullie een echte verbeterwaarneming hebben gehad. Met foto’s! De foto van de ‘gewone’ Kruisbek is echt prachtig, die zou ik maar wat graag zelf gemaakt hebben. Het is leuk dat ik door jouw verhaal nog wat ‘virtueel’ kan vogelen :-).

  Fijne zondag,
  Marianne

  p.s. is het mogelijk (een idee) om ‘geef een reactie’ onder je blog te plaatsen in plaats van boven? Zoals het nu staat is het een soort onlogisch en veel lezers zullen hierdoor misschien denken dat ze niet kunnen reageren (niet iedereen kijkt even goed) omdat ‘geef een reactie’ bijna altijd onder de blog volgt.

  Like

 2. Dag Marianne, bedankt voor je reactie. Je opmerking over de plaats van reacties is een goede, ik heb al wel gezocht of dat mogelijk was, maar kon nog niet vinden waar ik dat in kan stellen. Het moet wel mogelijk zijn (Luuk Punt gebruikt bijvoorbeeld ook wordpress en heeft dat wel zo ingesteld). Ik zoek nog even door 🙂

  Like

 3. Hallo Robert,
  Hoewel de witbandjes natuurlijk exclusiever zijn, vind ik de foto van de man Kruisbek wel heel erg fraai hoor! (en wat naar dat die Bruine klauwier roet in het eten gooide 😉
  groet,
  Maria van Antwerpen

  Like

  1. Bedankt voor je compliment Maria. En inderdaad naar dat die stomme Bruine Klauwier roet in het eten gooide 🙂
   Groet, Robert

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: