Zeekoetendag

Zondag 2 februari 2014

Op de carpoolplaats bij de A12 pikken we rond negenen Marianne Wustenhoff op voor een rondje Zeeland. We beginnen de vogeldag bij het Bokkegat op Noord-Beveland, waar al lange tijd een Sneeuwgans verblijft. De vogel is gauw gevonden tussen de vele Grauwe Ganzen. Ondanks het felle tegenlicht laat hij zich leuk zien en zelfs aardig fotograferen, zie hieronder. De Grauwe Ganzen en de Sneeuwganzen bevinden zich in een internationaal gezelschap: naast de (Noord-Amerikaanse) Sneeuwgans en de Grauwe Ganzen (Europese soort) zien we een Zwarte Zwaan (Australische soort) en enkele Nijlganzen (Afrika).

witte vorm Sneeuwgans – white morph Snow Goose

Hierna bezoeken we Neeltje Jans, maar net als eerder in januari werken de Kuifaalscholvers ook vandaag niet bepaald mee. Een leuke verrassing is een eerste winter Alk die in de zuidelijke havens rondzwemt. Hierna reizen we af richting de Plompetoren, waar op de Oosterschelde een Zeekoet en Kuifduiker zwemmen. Helaas laat de Alk die hier al enige weken zit, zich niet zien. Wel zien we de rugvinnen van zeker 4 Bruinvissen (ondanks de naam geen vis, maar een kleine walvissoort), toch een van de hoogtepunten van de dag.

Langs de Stolpweg foerageert een groep van 6 Reeën en iets verderop zoeken 2 Kleine Zilverreigers in een slootje naar voedsel. Tegenover de Prunje lukt het ons om minstens 2 Zwarte Rotganzen uit een zeer compacte groep rotganzen te halen. Helaas vliegt de gehele groep al (te) snel op door een Slechtvalk en landt aan de andere kant van de weg, waar vol tegenlicht ons weerhoudt om de groep verder af te kijken. Bij Zonnemaire stuiten we ook nog op de eerste Bruine Kiekendief van het jaar. Deze rover (een mannetje) vliegt laag boven een weiland en jaagt zelfs een Fazant de stuipen op het lijf.

Hierna brengen we een bezoekje aan de Brouwersdam. Hier zien we de tweede Alk en Zeekoet van de dag. Verder zien we hier enkele IJseenden (waaronder drie heel dichtbij, zie foto van Frank hieronder), een IJs- en enkele Roodkeelduikers en natuurlijk algemenere soorten als Zwarte Zee-eend, Middelste Zaagbek en Brilduiker. In het noordelijke deel (bij het zogenoemde ‘haventje’) is ook de Zwarte Zeekoet, die Frank en ik in januari ook al zagen, nog aanwezig. Met deze zeekoetensoort hebben we vandaag maar liefst onze derde soort zeekoet binnen, wat redelijk uniek is in Nederland.

man IJseend – male Long-tailed Duck (photo: Frank van der Meer)

De laatste bestemming is Battenoord, waar op relatief korte afstand een groep van zeker 42 flamingo’s overwintert. Ondanks dat we vol tegenlicht hebben, kunnen we tussen de vele Chileense Flamingo’s zeker 12 Europese Flamingo’s herkennen, evenals een Caribische Flamingo en een hybride Europese Flamingo x Caribische Flamingo. De vogels roepen geregeld en zijn zelfs al aan het paren. Enkele (Europese) Flamingo’s zijn geringd, maar het lukte ons slechts om een vogel af te lezen: ZV33. De flamingo’s betekenen direct ook het einde van een mooie vogeldag, met maar liefst 5 zeldzame soorten, drie soorten zeekoeten en daarnaast ook nog een groepje Bruinvissen.

Europese Flamingo – Greater Flamingo

Geringde Europese Flamingo met code ZV33 – colour-ringed Greater Flamingo (code ZV33)

Caribische Flamingo – American Flamingo

Chileense Flamingo’s met zeker 2, waarschijnlijk 3 Europese Flamingo’s – Chilean Flamingos and 2 or 3 Greater Flamingos

Hybride Flamingo x Caribische Flamingo – Hybrid Greater Flamingo x American Flamingo

Advertenties

Eén reactie

  1. Ha Robert,

    Wat hebben we een topdag gehad hè!? Ik geniet nog lekker na, op zo’n dag kun je lang teren. Leuk dat jij de Flamingo’s nog ‘apart’ hebt gefotografeerd, ik heb bijna alleen een groep erop staan. Het gaat jullie erg goed af dat digiscopen, mijn complimenten!

    Groetjes,
    Marianne

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: