Kanaleneiland

Vrijdag 14 februari 2014

Vandaag zijn Frank en ik allebei een dagje vrij, en dus is het weer eens tijd om op pad te gaan. Ondanks de aanwezigheid van een Kleine Trap bij Roden (Drenthe) reizen we niet af naar het hoge noorden voor deze dwaalgast, maar houden we het dichter bij huis (Frank en ik hadden deze soort al gezien op de Hoge Veluwe). De bestemming voor vandaag is de Utrechtse wijk Kanaleneiland, op zoek naar meeuwen. Langs het Amsterdam-Rijnkanaal zitten (zoals eigenlijk altijd wel) flinke aantallen meeuwen, vooral Kok– en Stormmeeuwen. Behalve de kleinere meeuwen zitten er ook zeker 15 Zilvermeeuwen en de eerste Kleine Mantelmeeuwen van het jaar. Eenmaal vliegen alle meeuwen tegelijk op: de oorzaak blijkt een adulte Slechtvalk te zijn, die hard afzeilt richting de binnenstad. Toch bijzonder hoe goed ontwikkeld het zicht van vogels is, de meeuwen hadden de valk vele malen eerder in beeld dan wij (sterker nog, zonder de meeuwen zouden wij de valk nooit gezien hebben).

Hoogtepunt van de dag is onderstaande tweede kalenderjaar Pontische Meeuw. We ontdekken de vliegende vogel op roep (!) en gelukkig landt de vogel al snel in het water. Ondanks de vele meeuwen die op de kant zitten en de enkele voerende mensen, wil deze vogel zich helaas niet op de kant laten bekijken.

2kj Pontische Meeuw – 2cy Caspian Gull (photo: Frank van der Meer)

Een andere leuke waarneming is die van een geringde Kokmeeuw. Deze vogel is geringd in Pilsen (Tsjechië) op 26 juni 2010 en voor ons betreft het onze eerste aflezing uit dit land. Verder is ook de bekende Finse Stormmeeuw aanwezig en vangen we een glimp op van de mogelijke Baltische Mantelmeeuw die hier al sinds eind januari verblijft. Al met al een leuk ochtendje.

Tsjechische Kokmeeuw (ES20.237) – Czech Black-headed Gull (code ES20.237)

Advertenties

Eén reactie

  1. Dat is leuk, een Tsjechische Kokmeeuw. Mooi dat je de ring zo goed op de foto kreeg, in het veld (gras) vind ik het altijd verd… lastig! En een Pontische meeuw, geslaagd dagje (overigens net als de blog allemaal net niet). Gelukkig kun je ook genieten van wat je wel ziet, tenslotte gaat het daar toch om.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: