Allemaal net niet

Zaterdag 15 en zondag 16 februari 2014

Gisteren (zaterdag 15 februari) werd het wel weer eens tijd voor het gebruikelijke rondje door de polders rondom Waverhoek en Mijdrecht. Het leverde slechts enkele kleinere groepen Kolganzen op, waar we geen andere ganzen tussen konden vinden. Wel vonden we een gehalsbande Kolgans met code 6TV (vrouwtje, geringd bij Lith (Noord-Brabant) in 2009, het betreft onze tweede aflezing van deze gans). Verder zagen we 2 adulte Slechtvalken (1 langs de Proostdijerdwarsweg en 1 jagend boven de Groene Jonker en later ter plaatse in weiland aan de andere kant van de Hoge Dijk). De leukste waarneming betrof die van een Steenuiltje bij Mijdrecht, dit was alweer de vijfde uilensoort dit jaar. De Zwarte Ibissen bij Nieuwkoop gaven vervolgens niet thuis.

Steenuil in nestkast – Little Owl

De afgelopen week werden enkele leuke soorten gemeld in de omgeving van Den Bosch. Reden genoeg voor ons om vandaag (zondag 16 februari) die kant op te gaan. We beginnen bij kasteel Maurick bij Vught. Hier zien we, naast algemener spul als Boomkruiper, Boomklever, mezen etc, een zingende Vuurgoudhaan en Goudhaan. Ook verblijven er veel groepjes vinkachtigen, met daartussen opvallend hoge aantallen Kepen. Helaas werken de spechten (de reden waarom we dit gebied bezoeken) niet mee. Slechts de Grote Bonte Specht wordt gehoord en gezien.

Kasteel Maurick

Kasteel Maurick bij Vught

Op de Meerse Plas aan de oostkant van Den Bosch verblijft al enige tijd een Witoogeend. Al gauw vinden we op deze plas enkele Kuif- en Tafeleenden, echter geen Witoogeend. Wel een Dodaarsje. Teleurgesteld vertrekken we richting De Ham bij Vlijmen, waar enkele Taigarietganzen zouden moeten overwinteren. Ook deze soort wil niet meewerken. Gelukkig bieden twee Patrijzen enige troost. Dat is toch een soort die je tegenwoordig niet vaak meer tegenkomt.

Patrijs – Grey Partridge

Na aandringen van Frank vertrekken we richting Grave, waar ook een (vrouwtje) Witoogeend verblijft. Totaal in de trant van vandaag wordt ook deze soort gemist. Wel zien we een Appelvink. Als we terug naar de auto lopen, zien we zowaar een IJsvogeltje. Terwijl Frank de vogel in de scoop heeft, vliegen ineens twee exemplaren van deze prachtige soort langs ons. Drie exemplaren dus, dat is op een dag al meer dan heel vorig jaar (toen 2 vogels)! We sluiten de dag af in Oss, waar de vuilnisbelt dicht blijkt te zijn en dus kunnen we de meeuwen waar we naar op zoek zijn, niet zien. Wel zien we een Ooievaar en de eerste Witte Kwikstaart van het jaar.

Ondanks dat we alle doelsoorten gemist hebben, kun je een weekend met drie IJsvogels, twee Slechtvalken, twee Patrijzen, Steenuil, Appelvink, Vuurgoudhaan en vele Kepen toch zeker niet tegenvallend noemen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: