Pontische Meeuw en Grote Zilverreigers

Zaterdag 22 februari 2014

Dit verhaal begint eigenlijk al woensdag. Voor mijn studie waren namelijk woensdag t/m vrijdag verplichte excursies geregeld in de bossen tussen Bennekom en Renkum (op de Veluwe). Voor veel bosvogels is het voorjaar al begonnen en dus hield ik mijn ogen en oren goed open. Dit leverde voor mij enkele mooie waarnemingen op. Leuk waren enkele zingende Goudhanen, Zwarte Mezen, Glanskoppen en Kuifmezen en op meerdere plekken overvliegende en roepende Appelvinken, Sijsjes en barmsijzen. Het absolute hoogtepunt waren twee Zwarte Spechten. De vogels riepen constant en lieten zich ook vaak zien. Qua zoogdieren vonden we sporen van Vos, Ree en zelfs Boommarter.

Dan terug naar vandaag. In de omgeving van Waverhoek verblijft al de hele week een Rotgans, toch een erg schaarse soort in de regio. Die willen wij ook. Op weg naar Waverhoek zie ik vanuit de auto op een plas een relatief klein, wit beest zwemmen. Het blijkt een Kleine Zwaan te zijn, leuk. Een rondje door Waverhoek levert, naast de gebruikelijke eenden, zowaar een Pontische Meeuw, 3 Witte Kwikstaarten en een jagende 2kj Havik op. De ruime omgeving van Waverhoek brengt ons echter niet de gehoopte Rotgans op. Wel zien we een Kolgans met een halsband met code VLR. Deze gans blijkt geringd te zijn bij Eemnes op 10 december 2005 en is vaker afgelezen in deze regio, maar ook bij Nijmegen, Dordrecht, in de omgeving van Berlijn en zelfs in Noordoost-Polen.

4kj Pontische Meeuw – 4cy Caspian Gull

4kj Pontische Meeuw – 4cy Caspian Gull

Wat omzwervingen door de regio Mijdrecht, Wilnis, Vinkeveen en Kockengen levert op vogelgebied weinig op, alleen 2 Slechtvalken. Bij Haarzuilens stuiten we bij toeval op twee foeragerende Grote Lijsters, een soort die je toch zeker niet algemeen kan noemen in de regio. Als laatste willen wij een bijdrage leveren aan de nationale slaapplaatstelling van Grote Zilverreigers van vandaag. Vlakbij Woerden bezoeken wij een slaapplaats. Omdat we nog wat te vroeg zijn, bekijken we alvast de eenden op de plas. Tussen de 100-en Smienten zwemt een opvallend licht exemplaar (een vrouwtje). Het duurt even voordat de eerste zilverreiger binnen komt vliegen. Al gauw is het een komen en gaan van zilverreigers en telt Frank zeker 62 Grote Zilverreigers, een verbetering van ons persoonlijk record! Daarnaast zien we aan de overkant een bezet Buizerdnest.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: