Buizerds

Zondag 23 februari 2014

Op 25 september 2013 ontdekte Garry Bakker een eerste kalenderjaar Arendbuizerd op de Tweede Maasvlakte. Een erg knappe vondst en, in tegenstelling tot alle andere Arendbuizerds die Nederland eerder aandeden, blijkt deze vogel een echte longstayer te zijn. Zelf zag ik de vogel al op 29 september en 2 november 2013. Omdat de vogel nog steeds aanwezig is en omdat wij de vogel graag weer eens zouden willen zien, besluiten wij vandaag naar de Maasvlakte af te reizen om deze mooie roofvogel weer eens met eigen ogen te mogen aanschouwen.

Tegen elven komen wij aan op de Maasvlakte 2. Al gauw zien we de eerste Buizerds en ook een vrouwtype Blauwe Kiekendief laat zich zien. Van de Arendbuizerd ontbreekt voorlopig echter ieder spoor, waarschijnlijk mede door de harde wind. We besluiten eerst verder te kijken op de Maasvlakte voor andere soorten. Helemaal aan het eind van de Maasvlakte, bij Slag de Beer, komen we tot onze tevredenheid een jonge Kuifaalscholver tegen. De vogel blijkt weinig schuw te zijn en laat zich mooi zien. Hij blijkt ook geringd te zijn (zie de tweede foto): om de linkerpoot met een rode ring met witte inscriptie en rechts met een metalen ring. Helaas lukt het ons niet om de code af te lezen, maar bij thuiskomst zien we dat het andere vogelaars hier eerder al wel in slaagden. Op de rode ring blijkt de code WNB te staan. De vogel is op 10 augustus 2013 als kuiken geringd te zijn in Noord-Engeland (op de Farne Islands, en wel hier). Al vanaf 19 oktober 2013 verblijft dit exemplaar in de buurt van Rotterdam.

jonge Kuifaalscholver – European Shag

Duikende jonge Kuifaalscholver. Op deze foto is met enige moeite de metalen ring om de rechterpoot te zien – ringed European Shag

Blij met deze mooie waarneming rijden wij terug naar het veld van de Arendbuizerd. De wind lijkt iets te gaan liggen, en dat is te zien aan de activiteit van de roofvogels. Zeker twee Blauwe Kiekendieven, 10 Buizerds en een Ruigpootbuizerd jagen boven het veld en de dijk van de Slufter. Gelukkig blijkt een groep vogelaars verderop de Arendbuizerd wel gevonden te hebben. Op enige afstand laat hij zich aardig zien, zowel in zit als in vlucht. Voor de foto is het echter veel te ver (zie onderstaande foto).

Erg ver weg: Arendbuizerd

Erg ver weg: de 2kj Arendbuizerd – Long-legged Buzzard

We besluiten de Maasvlakte te verlaten en te gaan zoeken naar de Ruigpootbuizerd van de Zuidplaspolder, zeker na de beeldvullende foto van o.a. Luuk Punt eerder deze week. Hoe goed we ook zoeken, een Ruigpootbuizerd vinden we echter niet. Daarom sluiten we deze mooie vogeldag af in het Gouwebos (bij Waddinxveen). Hier verblijft al enige tijd een groep van ongeveer 10 barmsijzen. Na enig zoeken vinden we uiteindelijk 2 Kleine Barmsijzen. Dit blijkt zelfs nog een nieuwe regio(onder)soort te zijn. Verder horen we hier zowaar onze eerste Tjiftjaf van het jaar (zowel zang als een vluchtige zichtwaarneming) en een mooie groep Koperwieken. Deze barmsijzen betekenen een leuk einde van een mooie vogeldag met drie soorten buizerds, een Kuifaalscholver en dus twee Kleine Barmsijzen.

Advertenties

3 Reacties

 1. Leuk dat je melding maakte van die geringde Kuif, die wij mogelijk als kuiken hebben gezien op zijn geboorte-eiland. Verder niet te bescheiden zijn: die arendbuizerd komt nou eenmaal niet dichtbij en dan staat ie toch lekker op de plaat.
  Gefeliciteerd met weer een nieuwe regiosoort! We gaan voor de 200 soorten dit jaar, toch?

  Like

  1. We doen ons best, maar voorlopig staan wij toch wel erg ver achter op je. Wacht maar tot het voorjaar 🙂

   Like

 2. Wat staat die Kuifaalscholver weer gelikt op de plaat Robert! Erg mooi. En wat betreft die Arendbuizerd, soms zit het mee maar meestal zit het tegen met foto’s je hebt hem in elk geval en misschien een volgende keer dichterbij. De Barmsijsen zijn een geweldig leuke vondst en mooi dat jullie 1 plekje zijn ingelopen op die Woerdense regiotwitcher, een beetje concurentie mag hij wel hebben :-).

  Groetjes,
  Marianne

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: