Amerikaanse Smient!

Zaterdag 8 maart 2014

Rond vijf uur ’s middags ontvangen we een sms’je van Jeroen de Bruijn: er zit nu een mannetje Amerikaanse Smient op de natuurplas Breeveld! Een dik kwartier later staan we, samen met o.a. de ontdekker Diederik Kok, te kijken naar de Amerikaanse variant van onze Smient. De vogel is zeer druk, roept geregeld (al heb ik de vogel niet gehoord), vliegt af en toe eens een stukje en laat zich op niet al te grote afstand in het zonnetje fraai bekijken.

Amerikaanse Smient – American Wigeon

Amerikaanse Smient - roepend

(roepende) Amerikaanse Smient – American Wigeon

Tweemaal maakt de vogel met een groepje Smienten een langere vliegronde, om na enkele minuten weer te landen tussen de Smienten. In vlucht zijn mooi de witte oksels te zien, een verschil met onze Smient (waar de oksels lichtgrijs zijn). Verder is de vogel zeer goed tussen de Smienten uit te halen door het iets stevigere postuur, de roestrode flanken, brede donkergroene streep op de verder grijzige kop en wit voorhoofd (wel met een iets donkerdere veeg in het wit). Samen met enkele regiovogelaars (waaronder Paul, Pascal, Rick, Cees en Marianne) genieten we tot het laatste licht van deze zeldzame Amerikaanse gast. Het betreft de 69e voor Nederland en de tweede voor deze plas (de eerste voor Breeveld zat er op 7 februari 2010). Diederik, bedankt voor deze fraaie ontdekking en Jeroen bedankt voor je sms’je. Overigens zuur voor Jeroen, die aan de plas woont en niet thuis was… Vanochtend stonden we trouwens ook al over deze plas te kijken voor de Hybride Kuif- x Ringsnaveleend, maar toen is deze smient ons niet opgevallen…

Amerikaanse Smient

Amerikaanse Smient – American Wigeon

Amerikaanse Smient (rechts) met twee Smienten – American Wigeon (right)

Advertenties

Eén reactie

  1. Ja Robert, dat was echt een heel mooie afsluiting van de dag! Je foto’s zijn (zoals altijd) weer de betere….. en je uitleg en verhaal ook goed. Hij (de Am. smient) valt inderdaad goed op, en ziet er toch echt anders uit dan de onze. Het was wel een druk baasje, steeds achter de vrouwen aan…. Het was voor mij een nieuwe soort, extra leuk dus.
    Ik was blij met je sms en dat je mij even tegemoet kwam toen ik het niet kon vinden. Bedankt! Ook ben ik op zulke momenten heel blij met mijn telescoop die ondanks dat het na 18.10 u. was, de Amerikaanse smient toch nog heel mooi liet zien :-).

    Fijne zondag en groetjes aan de fam.
    Marianne

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: