Regio

Zaterdag 22 maart 2014

Sinds 8 maart verblijft een Kuifduiker op de Haarrijnse Plas (bij Vleuten). Genoeg reden voor mijn vader en mij om vandaag eens die kant op te rijden om te kijken of we deze schaarse wintergast (zeker in het binnenland) kunnen vinden. Bij aankomst in dit gebied valt mijn oog op een relatief grote vogel die fanatiek aan het foerageren is op een grasveldje. Het blijkt een vrouwtje Groene Specht te zijn. Zeker een kwartier lang foerageert de vogel in de vegetatie langs de plas en het lukt me dan ook om enkele foto’s te maken. Vanaf de andere kant begint een tweede exemplaar te roepen, waarop het vrouwtje opeens helemaal rechtop gaat zitten roepen. Fraai! Uiteindelijk vliegt ze op en verdwijnt ze uit beeld.

vrouwtje Groene Specht – female Green Woodpecker

We vervolgen de route naar de vogelkijkhut. Op de plas zwemt een Geoorde Fuut tussen de eenden (hoofdzakelijk Smienten en Kuifeenden). Van de Kuifduiker ontbreekt voorlopig echter elk spoor. Gelukkig vermaken we ons verder prima met de eerste twee Kleine Plevieren van het jaar, enkele Tureluurs, een Witte Kwikstaart en een mooie man Wintertaling.

Een van de twee Kleine Plevieren – Little Ringed Plover

Weer terug bij de auto vallen de eerste spetters en binnen no-time vallen er flinke druppels, we zijn net op tijd weer aangekomen bij de auto. Omdat het nog vroeg is, rijden we door richting Leidsche Rijn waar enkele Patrijzen zouden moeten zitten. Inmiddels is het ook weer droog geworden. Het vinden van deze vogels blijkt geen probleem te zijn, ze zitten op zeer korte afstand naast de auto. We tellen vier exemplaren. De vogels blijken wel vrij schuw te zijn, want al gauw vliegen ze naar de andere kant van de sloot. Hier zien we de vogels nogmaals, net als twee Kneutjes. Tevreden met de Groene Specht, Patrijzen en Geoorde Fuut besluiten we weer terug naar Woerden te rijden.

Patrijzen – Grey Partiridge

Thuis aangekomen blijkt de Kuifduiker toch weer gezien te zijn, helemaal in de hoek waar wij net niet zijn geweest….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: