Roodborstlijster!

Zondag 27 april 2014

Rond half 11 wordt heel twitchend Nederland opgeschrikt: via DBA wordt namelijk een Roodborstlijster doorgegeven. Lonnie Bregman vond deze nieuwe soort voor Nederland in de duinen bij Heemskerk. Als er even later een fotootje geüpload wordt op dezelfde website, is het al gauw duidelijk dat het echt om deze Noord-Amerikaanse lijster gaat. Wat een vondst!

Om iets voor enen rijden we de parkeerplaats op de Kruisbergweg in Heemskerk op. Inmiddels hebben we helaas wel te horen gekregen dat de vogel ver weg uit beeld is gevlogen. Bij de parkeerplaats zingen al wel gelijk enkele Nachtegalen en een Tuinfluiter ons welkom in dit duingebied. In de regen lopen we naar de locatie waar de lijster voor het laatst gezien is. Hier staan nog zeker 30 andere vogelaars te zoeken. Al gauw zien we groepen vogelaars wijzen en daarna vanuit het niets een sprintje trekken. Dat kan maar een ding betekenen: de vogel is in beeld! De adrenaline stijgt, zullen we hem nu wel zien? De lijster blijkt te zijn ingevallen in een duinvalleitje, zonder dat de vogel nu in beeld is. Samen met vele andere vogelaars lopen we naar deze plek. Al gauw breekt er weer paniek uit onder de vogelaars. We rennen nu met z’n allen een duintje op. Vanaf hier zou de vogel gezien zijn. Terwijl andere vogelaars al snel vreugdekreten slagen dat ze de vogel beeld hebben, zoeken wij de struikjes nog steeds af. De enkele beschrijvingen van de plek (“boven in die kale toppen van die kale eik” of “daar in die meidoorn”) helpen ook niet echt om de vogel in beeld te krijgen. Met de hulp van een vriendelijke vogelaar naast ons lukt het dan eindelijk om de Roodborstlijster in beeld te krijgen. Wat een beauty! De vogel is (ondanks de zeiknatte apparatuur) mooi te zien op zo’n 150 meter afstand. Goed is de rode borst die abrupt doorloopt in een zwarte kop, de witte gebroken oogring, de gele snavel met zwarte punt en de subtiel getekende keel te zien. Als de vogel iets hoger gaat zitten, lukt het mij enkele foto’s van de vogel te maken.

Twitchers bij de Roodborstlijster

Klein deel van de (circa 200) twitchers bij de lijster

Roodborstlijster – American Robin

Inmiddels is de groep medevogelaars uitgegroeid tot 150 à 200. Als de vogel wegvliegt, besluiten wij wat bij te praten met enkele gelukkige medevogelaars, waaronder de ontdekker Lonnie. Omdat de vogel na een kwartier nog steeds niet in beeld is, besluiten we terug te lopen richting de auto. Op de terugweg horen (én zelfs zien) we wederom vele Nachtegalen en zien we o.a. een Boomleeuwerik, IJsvogel en twee Appelvinken. Bij de auto moeten we ruim 10 minuten wachten op onze vader, die verkeerd was gelopen en op een andere parkeerplaats gelukkig erg vriendelijke mensen tegenkwam die hem weer bij ons terugbrachten. Weer in de auto besluiten we niet door te rijden naar de Witstaartkievit bij Den Helder, maar terug naar huis te gaan. In Woerden wacht ons nog een kleine verrassing: boven de tuin vliegen namelijk twee Boomvalken.

Met mijn vierde nieuwe soort dit jaar (van een soort die nog nooit eerder in Nederland was gezien) is het een prachtige dag. Enig smetje is dat het eigenlijk geen moment droog is geweest in de tijd dat we buiten waren. Mooi bovendien dat Ajax eindelijk kampioen geworden is 🙂

Advertenties

5 Reacties

 1. Robert, gefeliciteerd !
  Wat een klapper, wij zagen hem vanochtend.
  Oh en met de rest van je verhaal ook eens haha 😉

  Like

  1. Bedankt Tim, en jij ook gefeliciteerd!

   Like

 2. Wat een slechte afsluiter…..

  Like

 3. En ook nog eens je foto op de Vroege Vogels site, leuk hoor !

  Like

  1. Ik zag het ja, leuk idd!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: