Dagje vrij

Dinsdag 29 april 2014

Terwijl wij zaterdag een Reuzenstern bekeken, ontdekte Mario Renden bij Den Helder de 10e Witstaartkievit voor Nederland. Aangezien wij deze soort al op 29 mei 2010 in de Kennemerduinen (bij Zandvoort) gezien hebben, reden we niet halsoverkop naar deze zeldzame steltloper, maar besloten we rustig verder te vogelen. Zondag kwam het er door de Roodborstlijster ook niet van. Echter, Frank en ik zijn vandaag toevallig allebei vrij en omdat het alweer bijna 4 jaar geleden is dat we deze fraaie vogelsoort gezien hebben, besluiten we met de trein naar Den Helder Zuid te reizen. Het gebiedje waar de kievit vaak verblijft (genaamd De Nollen), ligt letterlijk naast dit station, dus ver lopen hoeft gelukkig niet.

Onderweg wordt de vogel gelukkig al gemeld op verschillende vogelwebsites (ditmaal op een akker ten zuiden van De Nollen), dus de vogel is in ieder geval nog aanwezig. Als we uitstappen op station Den Helder Zuid, worden we verwelkomd door onze eerste (6) Gierzwaluwen van het jaar, die boven het perron vliegen. Even later voegen we ons bij Joey Braat en nog zo’n 5 andere vogelaars, die ons vertellen dat de kievit net over hun hoofd naar het moerasgebied vloog en hier is geland. Enkele minuten later staan we naar een prachtige Witstaartkievit te kijken. Deze fraaie, sierlijke steltloper foerageert samen met een Groenpootruiter op zo’n 100 meter afstand. Na een kwartiertje vliegt de vogel al roepend op en verdwijnt hij uit beeld. Ondanks meldingen van een Steppeklapekster op de Maasvlakte en een (naar even later blijkt geringde) Azuurmees in Noord-Groningen, besluiten Frank en ik nog even te blijven. Net op het moment dat we weer terug naar het station willen lopen, begint een vogelaar diep in het gebiedje als een gek te zwaaien en even later fanatiek te fotograferen: de vogel is weer teruggekeerd. Hier laat de kievit zich echt fenomenaal zien, foeragerend op minder dan 30 meter. De vogel laat ook het typische plevierengedrag zien: stilstaan, foerageren (lees: rennen en wat rondpikken) en weer stilstaan. Het lukt me om leuke plaatjes van de vogel te maken, zie hieronder. Zie ook YouTube voor een filmpje (door mijn broer gemaakt) van dit gedrag.

Witstaartkievit – White-tailed Lapwing
hfghg
Twitchers bij de kievit (foto: Frank vd Meer)
ghgh
De Nollen, met ook de plek waar de kievit zit (foto: Frank vd Meer)

Na deze show vliegt de vogel naar achter. Hier zien we de vogel nog even, voordat de vogel weer opvliegt en richting zuid verdwijnt. Voor ons een teken om weer richting huis te gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s