Stelten in de regio

Zaterdag 3 mei 2014

Afgelopen week werden in onze regio enkele leuke steltlopers gezien die normaal gesproken bijna alleen maar langs de kust voorkomen. Zo werden in Waverhoek en de Groene Jonker twee Steenlopers, een Rosse Grutto, Krombekstrandloper en een Kanoet waargenomen, met daarnaast nog andere leuke soorten als Roerdomp, Porseleinhoen, Zwarte Ibis, Reuzenstern en Steltkluut. Reden genoeg voor ons om te kijken of we ook iets leuks kunnen meepikken. Daarnaast mogen we natuurlijk Paul en Rick niet al te ver laten uitlopen op de regiojaarlijst 😉

We beginnen in de Groene Jonker, waar anderen vandaag twee Steltkluten en een Reuzenstern hebben gezien. We kijken de grote plas af voor de Reuzenstern. Bij mijn zoveelste vergeefse poging om de Reuzenstern te vinden, valt mijn op een erg rode grutto, die bij nader inzien een Rosse Grutto blijkt te zijn. Lang kunnen we niet genieten van de vogel, na ongeveer een minuut vliegt de vogel al op en verdwijnt uit beeld. Iets later vindt Frank nog twee exemplaren, helaas wel extreem ver weg. Een andere vogelaar komt naast ons staan en het blijkt dat hij de Steltkluten wel in beeld heeft gehad. Iets later zien we de vogels op enorme afstand foerageren. Nee, dan kunnen we meer genieten van een Zwartkopmeeuw en twee Regenwulpen die een stuk dichterbij zitten. Verder de gebruikelijke soorten: Zomertaling, een fraaie Snor, Geoorde Futen, Gierzwaluwen en een Pijlstaart.

Snor – Savi’s Warbler

Snor – Savi’s Warbler

We zijn nog wel getuige van een zeer vreemde en tegelijkertijd ook schokkende gebeurtenis: we zien namelijk hoe een vis een vogel grijpt! De vis probeert de vogel te verzuipen door de vogel onder water te drukken en dit lukt heel behoorlijk. Op een gegeven moment is alleen nog een spartelend pootje boven water te zien. Zonder aanwijsbare reden houdt de vis het voor gezien en zien we dat de vogel een Geoorde Fuut is. Nog een paar minuten vecht de fuut voor zijn leven, maar deze gebeurtenis is hem helaas toch te veel geworden.

Uiteindelijk rijden we de Hogedijk (de dijk rondom de Groene Jonker) nog op, hopend dat het paartje Steltkluten nu wat dichterbij zitten. En dit blijkt een goed plan te zijn, al gauw vinden we deze steltlopers weer terug op veel kortere afstand, echter nog wel te ver voor goede foto’s. Samen met Paul vd Werken zien zelfs de paring (foto’s van de paring). Later voegen ook Gert Vonk en Rick Schonewille zich bij ons. Als laatste zien we nog een 2kj Dwergmeeuw die boven de plas vliegt.

man Steltkluut – male Black-winged Stilt

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: