Weekend Texel II

Vrijdag 16 tot zondag 18 mei 2014

Vrijdag
Net als vorig weekend hebben Frank en ik de boot van half negen ’s avonds. Samen met onze vader rijden we na aankomst richting Dorpzicht, waar een Kwartel gehoord was. Helaas houdt de vogel de rest van de avond zijn snavel. Andere vogelaars zien nog wel een Zwarte Ooievaar die bijna in onze achtertuin landt om te overnachten…

Zaterdag
Vanochtend in het eerste deel van de ochtend wat rondgevogeld aan de zuidkant van de Robbenjager. Veel trek is er niet, slechts één Boompieper vloog over. Verder tref ik enkele broedvogels: Nachtegalen, Braamsluipers, Grasmussen e.d. Rond half tien zie ik een grote vogel de Vuurtorenweg oversteken. Het blijkt de Zwarte Ooievaar te zijn die hier overnacht heeft. Vlak boven mijn hoofd wint de vogel hoogte en daalt in eerste instantie af richting het zuiden. Al gauw bedenkt hij zich en draait hij de Waddenzee op. Zeer waarschijnlijk dezelfde vogel wordt later op de dag ook boven Vlieland (9.52-10.05 uur) en Rottumerplaat (13.32) gezien.

Zwarte Ooievaar – Black Stork (photo: Frank vd Meer)

Na deze prachtwaarneming bevogelen we nog enkele gebiedjes, wat ons o.a. onze eerste Grauwe Vliegenvanger, Spotvogel en Bosrietzanger van het jaar oplevert. Na het avondeten rijden we nog even langs de Morinelplevieren. Zes exemplaren laten zich op afstand aardig bekijken. In tegenstelling tot gisteren laat de Kwartel nu wel tweemaal van zich horen. Als laatste rijden we nog langs de Volharding, waar (in het laatste licht) een geringde Rosse Grutto en Lepelaar staan.

Geringde Lepelaar in de late schemering – colour-ringed Spoonbill

Zondag
Rond negen uur vindt Adriaan Dijksen langs de Westerslag een 2kj mannetje Roodkopklauwier. Een klein uurtje later staan wij samen met zeker 50 andere vogelaars naar deze fraaie Zuid-Europese zangvogel te kijken. Ondanks de hevige luchttrilling is mooi het typische klauwierengedrag te zien: zittend bovenin een struik, geregeld een jachtvluchtje en dan terugvliegend naar hetzelfde stukje struik waar de vogel eerst zat.

2kj man Roodkopklauwier – 2cy male Woodchat Shrike

We horen hier dat vlakbij een paartje Steltkluten (die erg zeldzaam zijn op Texel) is ontdekt. Even later parkeren we de auto bij het Grote Vlak (waar de vogels zitten). Als we hier het fietspad oplopen, krijgen we via Whatsappberichten te horen dat de vogels zijn opgevlogen en een stuk noordelijker zijn geland. Even later hebben we twee fraaie Steltkluten in beeld. Lang kunnen we echter niet genieten van deze soort: binnen een minuut vliegt het paartje op en verdwijnen ze ver richting het zuiden. Twee Zomertalingen gunnen ons gelukkig wel wat meer tijd om hen te bewonderen. Gelukkig worden de kluten later teruggevonden aan de oostkust (bij Ceres), waar ze zich wel fraai én langdurig laten zien. Als we teruglopen naar de auto, komen we nog meerdere Groentjes en Platbuiken tegen.

man Steltkluut – male Black-winged Stilt

vrouwtje Steltkluut – female Black-winged Stilt

Platbuik – Broad-bodied Chaser

Groentje – Green Hairstreak

’s Middags rijden we nog langs Waalenburg, de haven van Oudeschild en De Petten, waar we enkele algemenere steltlopers en twee geringde Zilvermeeuwen (een Belg en een Nederlander) zien. Om iets voor vijven zet onze vader ons af bij de veerboot, waar ons (Dutch Birding)weekendje Texel eindigt. Er wacht ons nog wel een nare verrassing: door werkzaamheden aan het spoor op twee verschillende trajecten lopen we een vertraging op van bijna een uur.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: