Blonde Tapuit, maar welke?

Woensdag 21 mei 2014

Gisterochtend vond Tobi Koppejan een 2kj vrouwtje Blonde Tapuit op opslagterrein Erika in Westkapelle. Na wat aarzelingen over de soort (Oostelijke of Westelijke) werd later op de dag duidelijk dat het waarschijnlijk een Oostelijke Blonde Tapuit betreft. Vrouwtjes van deze twee soorten zijn echter erg lastig uit elkaar te houden en bij sommige exemplaren is een zekere determinatie niet eens mogelijk.

Vandaag is de vogel nog aanwezig en als blijkt dat Woerdenaar Pascal Wink ook naar Westkapelle wil, is een plan gauw gesmeed. Na wat fileleed vanwege een ongeluk op de A29 komen we rond 16.30 uur aan in het Zeeuwse Westkapelle. Als we naar het terreintje lopen waar de tapuit moet zitten, begint er vanuit de bosjes opeens een Roodmus te zingen! Samen met Rob Sponselee zoeken we deze in Nederland onregelmatige broedvogel op. Even later krijgen we het mannetje in beeld en blijkt het ‘helaas’ een eerste zomer te zijn en niet een fraaie adult. Toch een zeer leuke en welkome verrassing!

Even later lopen we naar de plek waar de tapuit zit. Het duurt niet lang voordat de vogel in beeld komt. Samen met o.a. Luuk Punt, Pim Wolf, Jaap Denee en Johnny van der Zwaag bekijken we de tapuit, die samen met 2 gewone Tapuiten foerageert tussen stenen en houten balken, op zoek naar insecten. Zie voor mooie foto’s van dit exemplaar o.a. hier en hier. Na een uurtje nemen we afscheid van deze zeldzame dwaalgast (indien aanvaard pas de 4e Oostelijke Blonde Tapuit voor NL, tegenover 2 Westelijke en 6 specjes). Omdat Pascal graag de Strandplevier aan de jaarlijst wil toevoegen, rijden we op de terugweg nog even langs de Prunje. De eerste vogel die ik in beeld krijg, is gelijk al onze doelsoort: een mannetje. Al gauw vinden we nog 2 exemplaren (man en vrouw). Op het water zwemt op enige afstand ook nog een Zwartkopmeeuw, wat mij betreft een van de mooiste meeuwen van Nederland. Nu ook de Strandplevier binnen is, rijden we weer terug naar Woerden.

En nu maar afwachten wat de CDNA van de tapuit vindt… Zelf denk ik dat de vogel goede papieren heeft om aanvaard te worden als Oostelijke, gezien de koude indruk die met name de bovendelen maakte, de erg lange handpenprojectie en het dieprossige borstbandje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: