Hemelvaartweekend

Donderdag 29 t/m zaterdag 31 mei 2014

Ik heb niet stilgezeten dit Hemelvaartweekend. Donderdag ben ik samen met de rest van het gezin naar een prachtig nieuw natuurgebiedje nabij Nieuwkoop geweest: de Ruygeborg. Dit natuurontwikkelingsgebied, dat deel uitmaakt van de Ecologische Hoofdstructuur, is pas in 2012 omgevormd van grasland naar moeras, maar heeft nu al een enorme aantrekkingskracht op (zeldzame) vogels. De al enige dagen verblijvende Witwangsterns zijn haast niet te missen, soms foerageren deze zeldzame doortrekkers (2 ex) op enkele meters afstand van ons. Ben benieuwd of ze lang blijven en of ze misschien zelfs een broedpoging proberen. We zien nog enkele andere soorten die het noemen waard zijn: twee overvliegende Zwartkopmeeuwen, twee Geoorde Futen, een roepende Waterral, een overzomerende Smient en enkele mannetjes Zomertalingen.

Witwangstern – Whiskered Tern

Witwangstern – Whiskered Tern (photo: Peter van der Meer)

Vrijdagavond zijn Frank, mijn vader en ik op een niet nader te noemen plek wezen kijken en luisteren voor ralletjes. Dat we niet de enige zijn met dit plan, blijkt wel als we het gebied betreden: zo treffen we onder meer Paul vd Werken, Gert Vonk, Vincent Hart en Rob Halff. Dit resulteerde in twee Porseleinhoentjes: een vrouwtje prachtig foeragerend in het avondlicht, terwijl het mannetje aan de andere kant van het pad onregelmatig van zich laat horen.

Porseleinhoen – Spotted Crake

Vandaag (zaterdag) zijn we, gezien het mooie weer, op zoek geweest naar vlinders en libellen in de Kampina. Ondanks dat het bewolkter was dan werd voorspeld, kunnen we tevreden zijn met de waargenomen libellen. In het gebied stikt het van de Weidebeekjuffers, wat mij betreft de mooiste juffer die je in ons land kunt vinden. Andere soorten die we in het gebied zien, zijn wat Vuurjuffers, een Blauwe Breedscheenjuffer en een Platbuik.

man Weidebeekjuffer – male Banded Demoiselle

Blauwe Breedscheenjuffer – Blue Featherleg

Het is mijn vader die een libel ín het water bij een bruggetje ziet. Samen met drie andere insectenliefhebbers vissen we de libel uit het water. Het blijkt een mannetje Beekrombout te zijn, een zeldzame libellensoort in Nederland die vooral langs langzaam stromende beekjes en riviertjes voorkomt. Dit exemplaar blijkt anderhalve poot te missen en verder oogt hij ook niet bepaald meer okselfris. Nadat we wat foto’s gemaakt hebben, laten we hem met rust. Ik ben benieuwd of hij het gered heeft.

Beekrombout – Common Clubtail

Beekrombout – Common Clubtail1

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: