Vale Gieren!

Zaterdag 7 juni 2014

Gisteravond werden zes Vale Gieren gevonden op de Korendijkse Slikken, ten zuiden van Rotterdam. Ze werden tot laat gezien en bleken te overnachten in bomen aan de rand van dit natuurgebied. Vanochtend werden de vogels alweer vroeg teruggevonden en er werden zelfs enkele nieuwe groepjes gevonden. In totaal zou het om maar liefst 14 exemplaren gaan. De Vale Gier is voor mij (en Frank en mijn vader) nog een nieuwe soort en staat hoog op mijn verlanglijstje van soorten die ik nog graag een keertje wil zien en dus rijden we later op de ochtend die kant op. Het is alleen te hopen dat ze niet allemaal het luchtruim verkiezen voordat wij gearriveerd zijn (zoals sommige groepjes al gedaan hebben) …

Als we de A29 bij Numansdorp verlaten, zien we langs de eerste de beste N-weg een vogelaar op een parkeerhaven staan. Wanneer we de lucht afkijken, valt ons oog al gauw op twee grote roofvogels die laag boven een boerderij cirkelen. Dit moeten haast wel gieren zijn! We keren gauw om en parkeren de auto langs de weg. Het blijken inderdaad onze eerste Vale Gieren van vandaag (en ooit) te zijn. Ze cirkelen laag en een exemplaar landt zelfs enkele seconden in een boom. Met enige moeite kunnen we deze reusachtige vogels in vlucht bijhouden. Wanneer de gieren de A29 overvliegen, raken we ze helaas kwijt. Het ging snel, maar de vogels waren erg goed te zien. Wat een bakbeesten, zeg!

We rijden andere gierenwaarnemingen in de omgeving af, maar telkens blijken de gieren ons te snel af te zijn. Op een gegeven moment rijden een zoveelste waarneming achterna. We stoppen bij een bosje en verdomd, binnen een minuut komt er wederom rustig een Vale Gier aanzeilen! De vogel flapt richting een bosje en verdwijnt hierachter om nooit meer tevoorschijn te komen. Jammer! We rijden nog enkele meldingen af, maar wederom weinig resultaat. Gelukkig komt rond 13.15 uur een waarneming door van twee rustende Vale Gieren op de Korendijkse Slikken. We gassen gauw hiernaartoe. Als we aankomen op de plaats van bestemming, worden we gelijk op deze roofvogels gewezen. Ze zitten op ongeveer een kilometer afstand bovenop een meidoorn en zijn (ondanks de afstand) leuk te zien. In de twee uur dat we de vogels bekijken, vliegen meerdere leuke soorten rond de gieren: een Kleine Zilverreiger, vele Lepelaars, een Zwartkopmeeuw en een Witgatje.

Vale Gier die strekoefeningen aan het doen is – Griffon Vulture

Na anderhalf uur waarin de gieren amper bewegen, komt rond 15.15 de zon door en dat is aan de vogels te zien. Ze worden gelijk een stuk actiever, schudden geregeld hun verenkleed en gaan in de zon hun vleugels opwarmen (zie bovenstaande foto), wat een mooi gezicht! Dit zijn allemaal tekenen voor een aanstaand vertrek, aangezien gieren thermiek nodig hebben om grotere afstanden te kunnen afleggen. Rond 15.45 uur is het moment eindelijk daar, de vogels springen op en gaan op de wieken, wat een grote paniek teweegbrengt onder de aanwezige ganzen (en zelfs reigers en Lepelaars). De gieren (afkomstig uit het zuiden van Europa – vooral Spanje staat bekend om zijn ‘hoge’ aantallen gieren) gebruiken de thermiek om hoogte te winnen en dat lukt erg goed: binnen een tijdbestek van ongeveer een kwartiertje vliegen de gieren al zo hoog en ver weg, dat ze bijna niet meer te zien zijn. In deze periode lukt het me wel om aardige foto’s te maken, zie hieronder. Nu de gieren uit beeld zijn, keren we weer huiswaarts.

Vale Gier – Griffon Vulture

Vale Gier – Griffon Vulture

Het verhaal is echter nog niet klaar. We staan bij Zuid-Beijerland op een kruising als ik vanuit de auto een enorme roofvogel zie vliegen. We zetten de auto een klein stukje verder op een smal parallelweggetje en zetten gauw de telescoop op de roofvogel, die (zoals ik al verwachtte) onze 6e Vale Gier van de dag blijkt te zijn. De vogel vliegt erg laag (op boomtophoogte) en laat zich echt fenomenaal bekijken. Ook hier probeert de vogel hoogte te winnen en net als eerder op de dag vliegt de vogel binnen mum van tijd zo hoog en ver, dat ie niet meer te zien is. Maar gelukkig hebben we de (onderstaande) foto’s nog… 🙂

Vale Gier – Griffon Vulture

Vale Gier, nr. 6 van vandaag! – 6th Griffon Vulture of the day!

Wat een dag, met maar liefst 6 Vale Gieren, verdeeld over 4 verschillende locaties! Het is pas (circa) de 45e keer dat deze gierensoort Nederland aandoet (in totaal 232 exemplaren). Voor mij betreft dit mijn 374e vogelsoort in Nederland.

Advertenties

2 Reacties

 1. Geweldig Robert, wat zullen jullie genoten hebben. Je foto’s zijn ook weer erg goed gelukt. Jammer dat ik moest werken.
  Groetjes,
  Marianne

  Like

  1. Dan hebben we nog wat te wensen voor morgen, Marianne 🙂
   Groet,
   Robert

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: