Rustig dagje met toch een leuke soort

Zondag 15 juni 2014

Afgelopen dinsdag ontdekte Aat Schaftenaar een Orpheusspotvogel op de Maarnse Berg op de Utrechtse Heuvelrug. Deze Zuidwest-Europese equivalent van ‘onze’ spotvogel is niet extreem zeldzaam meer in Nederland. Vooral in Zuid-Limburg is de soort tegenwoordig jaarlijks te vinden, maar buiten ZO-Nederland is de soort toch erg zeldzaam. Zo gaat het hier pas om het tweede geval ooit voor de provincie Utrecht (na een discutabele vogel bij Amerongen in 2010). Zelf heb ik pas twee waarnemingen van de soort. Mijn eerste Orpheus hoorde ik in juni 2011 (in de Kampina, Noord-Brabant), maar dit exemplaar wilde zich niet laten zien en zong bovendien erg onregelmatig (erg bevredigend was het dus niet). Mijn tweede en tot nu toe laatste waarneming van deze soort betrof een (stille) najaarsvogel op de camping de Robbenjager op Texel, eveneens in (september) 2011. Het wordt dus wel wel weer eens tijd voor een nieuwe waarneming van deze soort en dit is een uitgelezen kans, zeker na de leuke foto’s die op het net verschijnen van onder meer Luuk Punt.

Aan het eind van de ochtend rijden we de parkeerplaats aan de Bergweg in Maarn op. Het vinden van de vogel is niet erg moeilijk. Als we aankomen op de plek (rand van een open veld waar enkele kleine naaldbomen en berken opkomen), zien we al enkele andere vogelaars staan. Enkele minuten later zien we de vogel vanuit een berkje zingen. Het fotograferen van de vogel is een lastiger verhaal, zeker omdat de vogel vaak half verscholen tussen de bladeren of half achter andere dennetjes zat, maar met onderstaande foto’s ben ik toch wel tevreden 🙂 Ook lukt het me een opname van de zang te maken, zie hier.

Orpheusspotvogel – Melodious Warbler

Orpheusspotvogel – Melodious Warbler

Orpheusspotvogel – Melodious Warbler

De Orpheusspovogel is niet de enige soort die we in dit gebiedje zien. Zo zingen twee Boompiepers en zien we overvliegende Buizerds, een Sperwer en een Havik. Ook andere soortgroepen zijn aanwezig, zo zien we een Groot Dikkopje, Atalanta’s (beide dagvlinders), een Grote Keizerlibel en enkele Gewone Oeverlibellen.

Gewone Oeverlibel met zeer beschadigde rechter achtervleugel – Black-tailed Skimmer with damaged right wing

Advertenties

2 Reacties

 1. Maria van Antwerpen |Beantwoorden

  Toch een geweldige soort! En jammer dat je daar de Plasrombout hebt gemist, vloog er n.l. ook rond!
  groet,
  Maria van Antwerpen

  Like

  1. Tnx Maria, we zagen inderdaad dat ie daar ook gezien was en hebben ook wel een beetje gekeken, maar onze aandacht ging toch vooral naar de Orpheus 🙂
   Groet,

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: