Zomervakantie is begonnen

Donderdag 10 en vrijdag 11 juli 2014
Na een rustige periode (qua bloggen tenminste) is afgelopen maandag mijn vakantie begonnen. Jullie zullen dus weer meer van me horen de komende tijd 🙂

Donderdag
Na wat wikken en wegen besluiten we naar Kwintelooyen (zandafgraving bij Veenendaal) te gaan. Hier waren afgelopen week namelijk meerdere Zuidelijke Heidelibellen gezien, een zeer zeldzame libel die ik nog nooit gezien heb. In de paar uur dat we in dit gebied rondlopen, lukt het ons echter niet om deze soort te vinden. Wel vliegt boven de plas een verdachte keizerlibel. Als het insect kort in het riet landt, wordt mijn vermoeden bevestigd: een Zuidelijke Keizerlibel! Het lukt nog net om een enkel bewijsplaatje te maken voordat de libel weer op de wieken gaat. Deze soort is zeldzaam in Nederland en vliegt maar op enkele plaatsen in vooral Zuid-Nederland (vooral oostelijk Noord-Brabant en Limburg). Het betreft nog een nieuwe soort voor ons én voor Kwintelooyen (de 43e libellensoort voor dit gebied) en bovendien een leuk verjaardagscadeau voor mijn vader.

Zuidelijke Keizerlibel – Lesser Emperor

Verder treffen we wat algemenere libellen, zoals Tengere, Zwervende en Gewone Pantserjuffers, Grote Keizerlibellen en meerdere soorten heidelibellen (Bruin-, Bloedrode en Zwarte). Ook de vlinders zijn van de partij: een Zwartsprietdikkopje, Dagpauwoog, Icarusblauwtjes e.d. Verder zien we twee Raven en roept een Groene Specht meerdere malen.

Zwervende Pantserjuffer – Migrant Spreadwing

Zwartsprietdikkopje – Essex Skipper

Vrijdag
Sinds korte tijd is bekend geworden dat in Zoetermeer een paartje Woudapen succesvol heeft gebroed. Deze reigersoort, waarvan jaarlijks slechts ongeveer 10 paar broedt in Nederland, ontbreekt nog op de jaarlijst en dus mag het geen verrassing zijn dat wij vanmiddag deze zeer kleine reigersoort bezoeken. Gelijk bij aankomst zien we al een jong in het riet langs een klein plasje rusten. Later zien we een klein stukje naast dit jong nog een juveniel zitten. Tweemaal zien we de volwassen reigertjes langsvliegen om hun jonkies te voeren. Ondanks de luchttrilling lukt het me om aardige plaatjes te maken, zie hieronder.

Jonge Woudaap – juvenile Little Bittern

Jonge Woudaap – juvenile Little Bittern

Eén reactie

  1. Wat leuk die jonge Woudaapjes! Mooie foto’s en ook fijn dat er een geslaagd broedgeval is. Die ontdekking van de Zuidelijke keizerlibel is natuurlijk ook erg gaaf.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: