De afgelopen week

Maandag 28 juli 2014
In de avond rijden we nog even naar de Groene Jonker. Vlakbij de ingang zien we de zowaar onze tweede Oranje Luzernevlinder vliegen. Zo heb je er geen dit jaar, en zo in twee dagen op twee verschillende plekken een exemplaar! In het gebied treffen we Rick Schonewille, die net terug is uit Italië en ons vertelt over prachtige vlinderervaringen die hij daar (en in Zwitserland) heeft opgedaan. Samen speuren we de rietkragen en slikrandjes af, maar veel verder dan roepende Regenwulpen, Waterrallen (gezinnetje met 2 jongen) en Steltkluten komen we niet. Ik heb net de Steltkluten in beeld als Frank luid roept: “Kwak… KWAK!!”. Gauw draaien we ons om en zien we hoe een (sub)adulte Kwak vrij hoog langs ons heen vliegt, daalt en vlakbij de parkeerplaats landt. Daar is het even zoeken, maar gelukkig vinden we de Kwak hier aan de grond. Ondanks dat we veel last hebben van de rietstengels, kunnen we zeker een kwartiertje zien hoe de vogel stoïcijns voor zich uit kijkt. Later begint hij ook te jagen, en verdwijnt hierbij achter het riet. Hierna wordt de vogel wat mobieler en uiteindelijk verlaat de vogel het gebied (richting de Nieuwkoopse Plassen). Naast deze leuke verrassing zien we nog zeer fraai een Snor helemaal open zittend op enkele meters afstand en vliegt er nog een Zwarte Ibis langs ons.

Kwak – Black-crowned Night Heron

Vrijdag 1 augustus 2014
Vanmiddag rijden we, met z’n drietjes, naar het Laarder Wasmeer bij Hilversum, waar de afgelopen dagen twee zeldzame libellen gezien zijn (te weten Zuidelijke Heidelibel en Zuidelijke Glazenmaker). Beide soorten zouden voor mij nog nieuw zijn. In de paar uur dat we in het gebied doorbrengen, krijgen we de glazenmaker helaas niet in beeld. Gelukkig vinden we één mannetje Zuidelijke Heidelibel, maar dat gaat wel met de nodige moeite. Verder zijn de Grote Keizerlibellen die boven de vennen vliegen, erg leuk. Deze soort is zeker geen zeldzaamheid te noemen in Nederland (een erg algemene soort zelfs), maar aan de grond zien we ze niet vaak. Hier hangen ze wel geregeld in de vegetatie, en ook nog eens op zeer korte afstand. Met behulp van digiscopie lukt het me om hele leuke plaatjes te maken (al zeg ik het zelf), zie hieronder.

Vrouw Steenrode Heidelibel – Vagrant Darter

Man Zuidelijke Heidelibel –  male Southern Darter

Grote Keizerlibel – Blue Emperor

Grote Keizerlibel – Blue Emperor

Grote Keizerlibel – Blue Emperor

Grote Keizerlibel – Blue Emperor

Eén reactie

  1. Nou Robert, inderdaad best aardige plaatjes van de libellen ;-), vooral die ene waarop hij in zo’n zo’n soort s-bocht hangt, grappig. Dé plaat van deze blog is natuurlijk de Kwak, wat een vondst zeg en dan ook nog kunnen fotograferen, heel gaaf!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: