Strandlopers

Zaterdag 6 september 2014

Na de prachtige waarneming van een Kleinst Waterhoen van afgelopen woensdag, struinen wij vanmiddag door de Groene Jonker. Doordat Natuurmonumenten het waterpeil in het gebied flink heeft verlaagd, zijn er grote slikplaten ontstaan en ziet het er erg interessant uit voor steltlopers. Er is voor ons dan ook genoeg te beleven, zo zien we maar liefst 4 soorten strandlopers (10+ Bonte, 1 Krombek-, 14 Kleine en 1 Temmincks), Zwarte en Bosruiters, vele Bontbekplevieren, meerdere Waterrallen en een zeer stiekem Porseleinhoentje. Geen verkeerd resultaat, zeker als je bedenkt dat de Groene Jonker relatief diep in het binnenland ligt. Het Kleinst Waterhoen komt echter helaas niet in beeld. Ons bezoekje wordt nog wel opgeleukt door de eerste regionale Paapjes en Tapuit van het jaar en door een late Koekoek.

Adulte Krombekstrandloper, ruiend naar winterkleed – Curlew Sandpiper

Links Kleine Strandloper, rechts Krombekstrandloper – left Little Stint, right Curlew Sandpiper

Na de wandeling door het gebied besluiten we bij het gemaal aan de Hogedijk te rijden. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de slikplaten aan de noordkant van de Groene Jonker. Vanaf hier zijn in het verleden veel leuke soorten te zien geweest ( Steppevorkstaartplevier, Witwangsterns e.v.a.). Ook wij doen hier een leuke waarneming: op een van de vele slikjes loopt een Steenloper. Dit is landelijk gezien zeker geen zeldzame soort (langs de kust struikel je bij wijze van spreken over de soort), maar in het binnenland is de situatie totaal anders. Zo is het voor mij pas de 4e keer dat ik deze soort in onze regio aantref (wel 7e exemplaar): grappig is dat al mijn eerdere waarnemingen ook zijn gedaan in de Groene Jonker.

Na het avondeten rijden we nog even naar Waddinxveen. Op het braakliggend terrein van de toekomstige woonwijk de Triangel zitten namelijk al enkele dagen meerdere Duinpiepers. Samen met Albert, Jacob en vader Molenaar zoeken we ruim een uur naar deze inmiddels uitgestorven broedvogel, maar verder dan enkele Boompiepers, twee Tapuiten en een groepje Putters komen we helaas niet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: