Najaarsweekend Texel I

Vrijdag 12 tot zondag 14 september 2014

Terwijl half vogelend Nederland zich (in het kader van de Deception Tours-weekenden) op Vlieland bevindt, staat voor ons een weekendje Texel op het programma. Vrijdag rijden we bij aankomst op dit prachtige Waddeneiland eerst langs de NIOZ-haven, waar we al gauw de langer verblijvende Koningseider in beeld krijgen. De geringde Kuifaalscholver die ook in dit haventje zou moeten zitten, kunnen we helaas niet vinden. Via de plasjes Ottersaat, Dijkmanshuizen en Wagejot (waar we mooie aantallen Goudplevieren, Kanoeten, Kleine en Krombekstrandlopers zien) rijden we naar ons bungalowtje in vakantiepark De Krim. Na een korte pauze kijken we aan het eind van de middag nog even bij de Robbenjager, hier zien we het eerste Paapje, Roodborsttapuit en Gekraagde Roodstaart van het weekend. Het zullen zeker niet de laatste zijn… De door anderen waargenomen Draaihals wordt helaas niet meer teruggevonden.

Krombekstrandloper – Curlew Sandpiper

De volgende dag lopen we vroeg richting de Hanenplas en vanaf daar via de Eierlandse Duinen naar camping de Robbenjager. De hoogtepunten worden gevormd door de eerste Kramsvogels van het najaar, 1 Gekraagde Roodstaart, 2 Grauwe Vliegenvangers, 2 overvliegende Boompiepers en opvallend hoge aantallen Paapjes en Roodborsttapuiten. Helaas werkt ook vandaag de Draaihals niet mee. Net op het moment dat we ergens anders willen gaan vogelen, slaat Frank toe met een Sperwergrasmus aan de ZO-kant van de Robbenjager. Het duurt zeker een half uur voordat mijn vader (die inmiddels ook is gearriveerd) en ik deze zeer verborgen levende soort in beeld krijgen: slechts eenmaal zien we de vogel tussen struikjes vliegen. Al gauw arriveert versterking in de vorm van circa 5 andere vogelaars, maar helaas laat de vogel zich daarna niet meer zien. Als alle meeuwen en spreeuwen het luchtruim kiezen, is het Ruud van Beusekom die de oorzaak vindt: op enige hoogte vliegt een Visarend over. De arend vliegt een tijdje boven de Vijver van Jochems en besluit daarna richting het zuiden uit beeld te verdwijnen. ’s Middags bezoeken we nogmaals de NIOZ-haven op de zuidpunt van het eiland en wederom zien we hier de Koningseider (op 10-20 meter afstand en ditmaal met mooi licht). Nu vinden we gelukkig wel de gewenste Kuifaalscholver, al gaat dat wel met de nodige moeite. De in Frankrijk geringde vogel, zie hier voor de levensgeschiedenis van de vogel, zit op een strekdam aan de overkant van de haven; later zien we de vogel ook zwemmend. Het betreft voor ons nog een nieuwe Texelsoort, alweer soortje #249. Tegen de avond doen we nog een (vergeefse) poging om de Sperwergrasmus wat beter te zien; wel laat een Bonte Vliegenvanger zich fenomenaal bekijken, foeragerend op het pad.

Visarend – Osprey (photo: Peter van der Meer)

vrouw Koningseider – female King Eider

Juveniele Kuifaalscholver – juvenile European Shag

Ook de zondag begint met een tochtje richting de Robbenjager. De bosjes zijn aanzienlijk voller dan gisteren, met meerdere Zwartkoppen, Braamsluipers en Grasmussen, een Tuinfluiter, Kleine Karekiet, Gekraagde Roodstaart en meerdere Paapjes. Bij het uitkijkpunt over de Robbenjagerplas laat een Gekraagde Roodstaart zich echt fenomenaal zien, rustig foeragerend op 5-10 meter. Wat een prachtige vogel! We besluiten door te lopen richting de Sperwergrasmus die Frank gisteren vond, maar ondanks dat we 1,5 uur wachten, krijgen we hem niet te zien. In hetzelfde bosjescomplex zien we wel wederom een Gekraagde Roodstaart, een Bonte Vliegenvanger en we horen een Vuurgoudhaantje. Ook leuk zijn de 4 naar noord trekkende Gaaien (waarvan eentje met een eikeltje in z’n snavel). Bij de vuurtoren besluiten ze dat ze de oversteek naar Vlieland niet aandurven en dat ze weer terugvliegen richting zuid. Op het Renvogelveldje lopen ook nog twee Oeverpiepers. Na de lunch rijden we naar de Muy, waar we zowaar op een jonge Grauwe Klauwier stuiten. Hier zien we ook 2 Braamsluipers, 2 Gekraagde Roodstaart en een roepende Boompieper. Nadat we al onze spullen hebben ingepakt, rijden we nog langs De Petten, maar hier zien we niets noemenswaardigs. Om iets voor vijven sluiten wij aan in de rij auto’s voor de veerboot en zetten we een punt achter een leuk en geslaagd weekendje Texel.

Gekraagde Roodstaart – Common Redstart

Gekraagde Roodstaart – Common Redstart

Bonte Vliegenvanger – European Pied Flycatcher

Juveniele Grauwe Klauwier – juvenile Red-backed Shrike

Juveniele Grauwe Klauwier – juvenile Red-backed Shrike

Advertenties

Eén reactie

  1. Nou nou, het kan niet op: én leuke soorten én prachtige foto’s. Mooi dat het weekend zo geslaagd is geweest! Zelf ga ik het misschien a.s. zondag eens proberen op Texel.

    Groetjes,
    Marianne

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: