Baardman en Geelpootmeeuw

Zaterdag 27 september 2014

Vanmiddag een tijdje doorgebracht in Waverhoek. Bij de ingang praten we bij met Kees Janmaat, die ons vertelt dat hij hier rond het middaguur een jonge Zeearend heeft zien overvliegen. Verder kunnen ook zijn gave zichtwaarneming van een Kwartel afgelopen week en de aanvaarding van het Klein Waterhoen niet onbesproken blijven. In het gebied vallen vooral de 100-en Kieviten op, met daartussen 1 juveniele Kleine Strandloper, zeker 8 Bonte Strandlopers, enkele Goudplevieren en tientallen Kemphanen. De groep is erg vliegerig, mede door een rondvliegende Slechtvalk en door een groepje fotografen dat de grenzen van het pad blijkbaar niet kent… 😦
De leukste waarneming betreft die van een groepje Baardmannetjes. De vogels laten zich uitsluitend in vlucht zien en roepen natuurlijk ook geregeld. Zelf tel ik (samen met Kees) 13 stuks, maar mijn vader telt zelfs 22 exemplaren van deze (erg schaarse regio)soort. Erg leuk! Verder mogen twee Zomertalingen, een roepende Waterpieper en een Oranje Luzernevlinder niet ongenoemd blijven.

Op de weg terug richting Woerden zien we op een hekje langs de Ingenieur Enschedeweg op zeer korte afstand een grote meeuw met gelige poten zitten. Gauw de berm in en het parallelle fietspad op (wat trouwens niet wordt gewaardeerd door een wielrenner – “Lul!”) en dan wordt mijn vermoeden bevestigd: een Geelpootmeeuw! Hoe dichterbij we ook komen, de vogel trekt zich helemaal niets van ons aan. Als laatste nemen we nog een kijkje op de begraafplaats langs de Meeuwenlaan, maar verder dan een Boomklever, twee zingende Tjiftjaffen en enkele Staartmezen komen we niet.

Adulte Geelpootmeeuw – ad Yellow-legged Gull (photo: Peter van der Meer)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: