Najaarsweekend Texel II

Vrijdag 3 tot maandag 6 oktober 2014

Rond kwart over 4 verlaat ik voor de laatste keer deze week de universiteit van Wageningen. Deze keer nog opgewekter dan normaal, want er staat (wederom) een weekend Texel voor de deur. Na een voorspoedige reis heb ik de boot van half 8 naar dit Waddeneiland.

Op zaterdag doen Frank en ik ’s ochtends vroeg een rondje langs de bekende zeldzaamhedenhotspots op de noordpunt (Robbenjager, De Tuintjes, Vijver van Jochems, Reddingboothuisje, Levensvreugd). Een erg onderhoudend met maar liefst 3 Bladkoninkjes (zelf maar 2 gehoord), 5 overvliegende Grote Gele Kwikstaarten, 1 Zwarte Roodstaart, 1 Kramsvogel, mijn eerste (overvliegende) Keep van het najaar en de gebruikelijke Roodborsttapuiten, Zwartkoppen e.d. Aan het eind van de ochtend voegt onze vader zich bij ons en rijden we naar Dorpzicht, waar we twee Bladkoningen aan de daglijst kunnen toevoegen. Omdat er een influxje van Siberische Boompiepers aan de gang lijkt, rijden we daarna naar de bossen bij Paal 21. Helaas hebben wij niet het geluk om deze zeldzame soort te vinden, maar dankzij enkele Goudhaantjes hoeven we zeker niet te vervelen. We besluiten om het noorden van het eiland te verlaten om in het zuiden te gaan vogelen. In de haven van Oudeschild zien we een 1kj Pontische Meeuw tussen de andere meeuwen, van de langverblijvende Koningseider ontbreekt ieder spoor, de Mokbaai brengt een fraaie Slechtvalk op en dankzij een langs de weg stilstaande fotograaf zien we zelfs nog een Koereiger.

1kj Pontische Meeuw – 1cj Caspian Gull

Via de Hoge Berg (mooie groep Goudplevieren, waaronder 2 in zomerkleed en 1 afwijkend exemplaar) en opnieuw de haven van Oudeschild (geringde Grote Mantelmeeuw en Scandinavische Zilvermeeuw) rijden we langs de plasjes langs de oostkust. Hier zien we, op drie fraaie Kepen bij Dijkmanshuizen na, echter niets noemenswaardigs meer.

Afwijkende Goudplevier – Deviant Golden Plover

Adult winter Scandinavische Zilvermeeuw (ssp. argentatus) – Adult winter Scandinavian Herring Gull (ssp. argentatus)

Gekleurringde Grote Mantelmeeuw. Op 29-09-2006 geringd als pul in Noorwegen (Olavskjæran). // Colour-ringed Great Black-backed Gull. Ringed as chick in Norway (Olavskjæran, on 29-06-2006).

Ook op zondagochtend maken Frank en ik een rondje over de Noordkop. In tegenstelling tot gisteren is het vandaag erg stil. De bosjes zijn helemaal leeg, er is geen vogeltrek waar te nemen en door de harde wind is het onaangenaam vogelen. Hoogtepunten ontbreken dan ook. Ook een rondje door De Muy en het middagrondje over het midden van het eiland wordt gekenmerkt door een gebrek aan vogels. Het leukste betreft eigenlijk een dode Drieteenmeeuw, dat zegt genoeg…

Op maandagochtend bevogelen Frank en ik wederom de noordpunt. Er zijn iets meer vogels dan gisteren, al is het nog steeds hard werken zonder echt leuke soorten. Zo af en toe zien we een Tjiftjaf, Roodborst of Heggenmus in de struikjes en vliegen er Graspiepers, Veldleeuweriken en ganzen over. Het leukste zijn een Goudhaantje en een roepende Havik. ’s Middags verlaat ik het eiland voor studieverplichtingen, maar dat zal een korte pauze worden. Vanaf komende vrijdag (begin Dutch Birding-najaarsweekend) staat namelijk een week Texel voor de boeg, zin in! Dat zul je altijd zien, net op het moment dat ik (rond 17.30) klaar ben in Wageningen, zie ik een melding van een Raddes Boszanger op, uiteraard, Texel…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: