Dutch Birding-weekend: dag 2

Zondag 12 oktober 2014

Net als gisteren staan Frank en ik bij het opkomen van de zon bij de Vijver van Jochems. Hier blijkt de Beflijster van gisteren nog aanwezig te zijn, foerageren tussen de vele Vinken twee Kepen en verder zien we een Tapuit en enkele Roodborsttapuiten. Wat betreft de vogeltrek zijn twee Grote Gele Kwikstaarten, een Sijsje en de eerste Koperwiek van het najaar het noemen waard.

Beflijster – Ring Ouzel

Daarna rijden we naar de Slufter. Op het bekende veldje aan de zuidkant van de geul lopen deze keer geen Strandleeuweriken, maar wel minstens 4 Tapuiten. Langs de geul zelf foerageren vele soorten steltlopers (vooral Kanoeten, Bonte Strandlopers en Rosse Grutto’s), die nauwlettend in de gaten worden gehouden door een juveniele Slechtvalk. Later krijgt dit exemplaar gezelschap van nog 2-3 soortgenoten. Aan de overkant (op enkele 100-en meters) lopen dan toch nog zeker 13 Strandleeuweriken. Na deze wandeling passeren we met de auto de Oorsprongweg en nemen we uiteraard even een kijkje bij de Steppekiekendief. Aanvankelijk zit de vogel te poetsen op een gemaaide rietkraag, maar al gauw vliegt de vogel op. Samen met Bertus de Lange zien we hoe de de vogel kort boven het koolzaadveld jaagt om daarna op te schroeven. Samen met o.a. een Havik en Buizerds cirkelt de kiekendief even boven de golfbaan, maar daarna lijkt de vogel dan toch verder te trekken richting zuidoost. Des te opvallender dat de vogel later op de middag door anderen weer boven het koolzaadveld wordt gezien. Hier zien we bovendien een late Citroenvlinder boven de weg vliegen.

Na het middageten besluiten we de Grote Pieper op de dijk bij Dorpzicht te bezoeken. De pieper is helaas al even uit beeld, dus kijken eerst we met Ed Veling over het wad buitendijks (wat een Kanoet oplevert) en praten we wat bij. Gelukkig wordt de Grote Pieper al gauw weer teruggevonden, foeragerend op de dijk op ongeveer 200 meter afstand. In het kwartier dat we de pieper vanaf hier bekijken, vliegen een Slechtvalk, een Kleine Zilverreiger en een Oranje Luzernevlinder over. In overleg met de andere vogelaars besluiten we iets dichterbij te lopen, zodat we de pieper wat beter kunnen bekijken. Vanaf hier kunnen we de zeldzame pieper inderdaad een stuk fraaier zien, op ongeveer 100 meter afstand. Na ongeveer een halfuurtje vliegt de vogel op door een naderende fietser en landt ‘ie in het grasland op zulke grote afstand dat we hem niet eens meer kunnen zien. Voor ons een teken om weer verder te gaan.

Slechtvalk – Peregrine Falcon (photo: Peter van der Meer)

Grote Pieper – Richard’s Pipit

Aan het eind van de middag fietsen Frank en ik nog even naar de bosjes bij het Reddingboothuisje. De Bladkoning die we hier gisteren zagen, is gauw gevonden, al laat hij zich zeker niet zo mooi zien als gisteren. Terwijl we hier staan, krijgen we een spannend bericht door: “Hop op noordpunt, langs rand van akker, bij kar. Meer info heb ik niet”. Ondanks dat voor veel vogelaars de exacte locatie een vraagteken is, begint bij Frank en mij gelijk een lampje te branden: dat is ‘ons’ stukje, namelijk het stukje waar we zowel gisterochtend als vanochtend gevogeld hebben! Gauw fietsen we die kant op en zoeken we samen met o.a. Pieter en Maartje Doorn en August van Steensel tevergeefs naar de Hop. Als we ons verspreiden over de ruime omgeving, wordt er hard geschreeuwd en dat kan maar een ding betekenen. En ja hoor, enkele seconden later vliegt op enkele tientallen meters een prachtige Hop langs! Iets verderop landt de vogel in de top van een struik, maar hier blijft hij niet lang zitten. Uiteindelijk landt de vogel in de duinen aan de andere kant van het fietspad. Hier geeft deze Zuid-Europese vogel een show weg, op zeer korte afstand laat ‘ie zich prachtig bekijken. Later laat de vogel zich zo mogelijk nog beter zien, rustig foeragerend op minder dan 20 meter!

Hop – Hoopoe

Een prachtige afsluiter van een van mijn beste Dutch Birding-weekenden ooit. Zowel qua zeldzaamheden als qua weer, want de laatste jaren zijn we niet bepaald verwend geweest met het weer tijdens dit weekend. Gelukkig staat ons nog een midweek Texel te wachten 🙂

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: