Dutch Birding-weekend: dag 3

Maandag 13 oktober 2014

Aan het eind van de schemering fietsen Frank en ik naar de Tuintjes. Al onderweg komen we erachter dat de lijsters massaal vliegen, meerdere gemengde groepen vliegen al over. In de Tuintjes aangekomen blijkt dat de lijstertrek echt is losgebroken. Mede door de slechte weersomstandigheden (harde ZO-wind en naderende buien) besluiten we niet om te gaan bosjeskloppen, maar ons bij bij het 1e tuintje te gaan concentreren op de lijstertrek. Door de weersomstandigheden vliegen de lijsters extreem laag en zijn dus goed te zien. Enkele groepjes vliegen zo laag dat ze bijna tegen onze hoofden aanvliegen. Het bosjescomplex achter ons werkt als een magneet op de lijsters. Het is lastig om schattingen te maken, maar zeker is dat aantallen van 1000 Koperwieken, 500 Zanglijsters, 10 Veldleeuweriken en 10 Kepen zeker een onderschatting zijn. Ter vergelijking, gisteren had ik pas mijn eerste Koperwiek van het najaar… Leuk zijn ook de Beflijsters, driemaal vliegt een roepend exemplaar over. Rond 10-en kiezen we het zekere voor het onzekere en fietsen we weer huiswaarts. Een goede keuze blijkt achteraf, want niet veel later breken flinke regenbuien uit.

Na een pauze van een paar uur klaart het rond het middaguur weer op en gaan Frank en ik weer naar buiten. We kiezen ervoor naar het Reddingboothuisje te fietsen. Tussen de tientallen Huismussen zitten zeker twee Ringmussen. Het Bladkoninkje dat al enkele dagen aanwezig is, laat zich vandaag ook weer even zien. Daarna gaan we weer door richting het Stormwachtershuisje, maar hier zit niets noemenswaardig. Daarom fietsen we weer terug en stoppen we nogmaals bij het Reddingboothuisje. Een Grote Gele Kwikstaart vliegt over, bedenkt zich en landt op het veldje. Aan de grond laat de kwikstaart zich mooi zien, volgens mij is dit mijn eerste Grote Gele Kwikstaart aan de grond op Texel!

Grote Gele Kwikstaart – Grey Wagtail

We besluiten een punt te zetten achter dit rondje en de Roze Pelikaan te gaan twitchen. Langs de Nieuwlanderweg (waar de vogel voor het laatst gezien is) is de vogel echter niet meer aanwezig. Hier horen we wel dat de vogel richting Oudeschild is gevlogen. Daarom rijden we willekeurig wat wegen tussen Oudeschild en De Waal in. Als we een rij vogelaars langs de weg zien staan, horen we dat het gigantische bakbeest net is opgevlogen. Gelukkig vinden we de Roze Pelikaan gauw terug op een akker langs de Veenselangweg. Vanaf de andere kant kunnen we de vogel daarna fantastisch bekijken op een metertje of honderd. Hier krijgen we gezelschap van o.a. Marc Plomp en Eric Menkveld, die de vogel ook komen bekijken, fotograferen en filmen. Na een halfuurtje vliegt de pelikaan vanuit het niets op en landt weer iets verderop. Dit gedrag herhaalt de vogel meerdere malen, tot hij zijn rust weer vindt op een weiland langs de Middellandseweg.

Roze Pelikaan – Great White Pelican

Vanaf hier kunnen we hem wederom leuk bekijken, ditmaal echter wel op grotere afstand. Leuk zijn ook de twee Beflijsters en het Witgatje die langsvliegen. Op basis van individuele kenmerken blijkt dat dit dezelfde vogel is die lange tijd in Hengelo heeft gezeten en gisteren boven Lauwersoog, Terschelling en Vlieland is gezien. De volgende dag is hij bovendien gezien bij Den Helder en Callantsoog. Deze pelikaan is ongeringd, heeft gave vleugels (beide zijn fotografisch vastgelegd) en dus staat er m.i. niets in de weg om de vogel te aanvaarden als wilde vogel. Na deze leuke waarneming rijden we weer terug naar het huisje en maken we een eind aan deze mooie vogeldag.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: