Dutch Birding-weekend: dag 4

Dinsdag 14 oktober 2014

’s Ochtends beginnen Frank en ik de dag met een wandeling rond de Robbenjager. We zijn nog maar net begonnen of we horen het Bladkoninkje van het Reddingboothuisje enkele malen roepen. Een goed begin! Tijdens het rondje stuiten we op m.i. een van de mooiste vogelsoorten van het land, namelijk een foeragerend Vuurgoudhaantje. Verder worden de hoogtepunten gevormd door een late Tuinfluiter, een foeragerende Oeverpieper en prachtige Spreeuwentrek, met groepen van soms wel 1000+ vogels. Helaas lukt het ons niet om tussen de Spreeuwen die in het gebied landen een Roze Spreeuw te vinden.

Rond half 10 wordt in een tuin langs de Vuurtorenweg (op circa 500 meter van onze bungalow) een Kleine Vliegenvanger gevonden. We besluiten rustig die kant op te vogelen. Onderweg zien we nog twee Zwarte Roodstaarten bij het restaurant de Robbenjager. Eenmaal aangekomen bij de Kleine Vliegenvanger zien we de vogel gelijk op de grond zitten. In de daaropvolgende anderhalf uur is de vogel behoorlijk mobiel, maar laat deze eerste winter zich bij tijd en wijlen mooi zien. Met zeker 20 andere vogelaars lukt het bovendien om een vanaf de Robbenjager aangekondigde Visarend op te pikken en vliegen er, tussen de vele Koperwieken, 3 Beflijsters en een Grote Lijster over.

Kleine Vliegenvanger – Red-breasted Flycatcher

Rond het middaguur lopen we weer naar huisje in verband met naderende buien. Hier wacht ons een leuke verrassing: in de tuin vinden we namelijk een Bladkoning! Het boszangertje foerageert rustig in de bomen aan de rand van de tuin en laat zich hierbij mooi zien. Inmiddels wordt in de tuin waar de Kleine Vliegenvanger zit ook een Pallas Boszanger ontdekt. Rond drieën, als het eindelijk wat droger wordt, lopen we dan ook weer terug naar de tuin aan de Vuurtorenweg. De Kleine Vliegenvanger is gelijk weer in beeld, maar voor de Pallas Boszanger moeten we iets meer geduld hebben. Na ongeveer een halfuurtje wachten, wordt de boszanger weer teruggevonden. Het duurt dan nog even voordat ik de vogel in beeld heb, maar uiteindelijk lukt het ook mij om hem aardig te kunnen bekijken. Op enige afstand is het beste kenmerk, de gele stuit, goed te zien, zowel in zit als in vlucht. Na ongeveer een kwartiertje waarin de vogel onregelmatig in beeld is, vliegt hij weg om de rest van de dag niet meer in beeld te komen. De vliegenvanger daarentegen laat zich wel weer leuk zien en nu lukt het me zelfs om hem te digiscopen (zie hierboven). Na anderhalf uur dreigen wederom buien en zetten we een punt achter deze mooie vogeldag.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: