Dutch Birding-weekend: dag 7

Vrijdag 17 oktober 2014

Vandaag is alweer de laatste dag van de vakantie. Wat gaat zo’n week toch snel voorbij. Voordat we het huisje uit moeten, kijken we even bij het Reddingboothuisje en het aangrenzende deel van de Robbenjager. Helaas zit er erg weinig, we zien slechts enkele Goudhaantjes en Kepen. Na dit tegenvallende rondje fietsen we nog even naar het Renvogelveld. Net als gisteren is ook vandaag een Waterpieper aanwezig op het veld. Leuk is dat hij even samen in een telescoopbeeld is met een Oeverpieper, zodat de verschillen tussen deze gelijkende soorten goed te zien zijn. Hierna fietsen we voor de laatste keer naar het bungalowtje aan de Vuurtorenweg.

Nadat we alles hebben ingepakt, rijden we alvast naar de zuidpunt van het eiland, waar we nog even vogelen. We bezoeken de Petten, het Grote Vlak en de Jan Ayeslag, maar hier zien we niets wat het noemen waard is. Omdat er aan de overkant van het Marsdiep meerdere leuke soorten zitten, nemen we een vroege boot naar het vasteland. En dus staan we om iets voor twaalven in de rij voor de veerboot, maar helaas is het zo druk dat we pas twee boten later hebben.

Als we rond half twee de boot afrijden, spoeden we ons naar Fort Erfprins net buiten Den Helder. Gisteren is namelijk bekend gemaakt dat hier al enkele dagen een Steppeklapekster verblijft. Even later hebben we deze klauwier (pas de 5e voor Nederland en al de derde dit jaar) vanaf de dijk langs het Marsdiep in de scoop. Ondanks het tegenlicht is hij fraai te zien, vooral in een eenzaam meidoorntje maar ook wel op de bunkers van het fort. De vogel foerageert actief op insecten, zo zie ik eenmaal hoe de klauwier een hommel vangt. Dit was alweer mijn tweede Steppeklapekster, na de vogel van Texel twee jaar geleden. Buitendijks vliegen boven het Marsdiep een Visdief en Zwarte Zee-eenden en zie ik kort de vin van een Bruinvis.

Steppeklapekster – Steppe Grey Shrike

Na deze geslaagde twitch rijden naar de wijk ‘Oud Den Helder’, waar een juveniele Roze Spreeuw moet zitten. Ruim een uur zoeken we naar deze zeldzame, maar jaarlijks met enkele exemplaren in Nederland opduikende spreeuwensoort. Helaas krijg ik de vogel niet in beeld, ondanks dat de vogel door het grootste deel van de vogelaars wel gezien wordt. De vogel is namelijk erg vliegerig en ik ben overal net te laat om hem in beeld te krijgen. Wel zien we een fraaie man Keep en een late Boerenzwaluw.

Onze laatste stop is bij de Dijkwielen bij Den Oever. Hier verblijft buitendijks, op het IJsselmeer, al geruime tijd een Buffelkopeend. Lange tijd blijft de Noord-Amerikaanse eend uit beeld, maar na ongeveer een uur zoeken vinden we hem toch nog terug. De eend zit bij een groep Meerkoeten, duikeenden en futen en zit dicht tegen de kant aan. Hij is erg duikerig, maar laat zich op niet al te grote afstand toch leuk zien. Indien aanvaard gaat het hier om de 4e Buffelkopeend voor Nederland. De kans lijkt trouwens groot dat dit exemplaar aanvaard gaat worden, want de vogel is ongeringd en de vleugels vertonen ook geen vreemde afwijkingen. Dit beide is ook fotografisch vastgelegd. Het is sowieso leuk vogelen langs de dijk, met zeker 3 Geoorde Futen, 4 Toppers en langs de dijk veel zangvogeltjes: Tapuiten, Oever– en Graspiepers, een Waterpieper en Witte Kwikstaarten. Rond 6-en rijden we weer door, terug naar Woerden.

1w Buffelkopeend – 1w Bufflehead

Het was een prachtige week met erg veel vogels, veel leuke en zeldzame soorten en over het algemeen goed weer. Vooral het weekend en de eerste twee dagen daarna (dus maandag en dinsdag) waren erg goed, op de dagen daarna waren de bosjes aanmerkelijk leger en was het wat meer sprokkelen. Gelukkig heeft Texel ook andere opties dan alleen bosjes kloppen 🙂

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: