Blonde Ruiter tijdens zondagmiddagtwitch

Zondag 19 oktober 2014

Gisteren, terwijl wij aan het bijkomen waren van een weekje Texel, werd op de Maasvlakte een Blonde Ruiter gevonden. Nou is deze soort niet extreem zeldzaam: op dit moment zijn er 75 gevallen van deze soort aanvaard, wat voor de CDNA reden is om de soort met ingang van volgend jaar niet meer te beoordelen. Ook ik heb een Blonde Ruiter in Nederland gezien. Op 9 oktober 2010 zag ik mijn eerste en enige exemplaar in De Slufter op Texel, op ongeveer 1 km afstand. Op zo’n grote afstand blijft er natuurlijk weinig over van zo’n klein vogeltje (+/- 20 cm groot), en tot vandaag schaamde ik me een beetje dat de soort op mijn lijst staat…

Als de Blonde Ruiter vandaag aan het eind van de ochtend weer gemeld wordt op de Maasvlakte, bedenken wij ons geen moment en even later zitten we in de auto richting de Maasvlakte. Rond kwart voor een komen we aan bij het Luzerneveld, waar de Amerikaanse steltloper moet zitten. Vijf minuten later hebben we hem al in beeld, op zeer korte afstand.

Blonde Ruiter – Buff-breasted Sandpiper

Blonde Ruiter – Buff-breasted Sandpiper

Deze vogel in zijn eerste kalenderjaar trekt zich helemaal niets van ons aan en laat zich fenomenaal bekijken. De vogel zit geregeld op minder dan 5 meter afstand en zit dan zelfs te dichtbij om door de scoop te kunnen bekijken. Zie hier voor een zelfgemaakt filmpje van de vogel. Na twee-en-een-half uur hebben we elk veertje intussen wel goed kunnen bekijken en fotograferen en vertrekken we zeer tevreden naar huis.

Blonde Ruiter – Buff-breasted Sandpiper

Blonde Ruiter – Buff-breasted Sandpiper

Blonde Ruiter – Buff-breasted Sandpiper

Advertenties

Eén reactie

  1. Wat een gruwelijke mooie platen Robert. Waanzinnig fraai, nu hoef je je duidelijk niet meer te schamen!

    Groetjes,
    Marianne

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: