Baltische Mantelmeeuw

Maandag 20 oktober 2014

Vanochtend met Frank eerst een rondje gemaakt door Breeveld. Dit valt eigenlijk nogal tegen, alleen een Goudhaantje en de gebruikelijke Ringmussen zijn het noemen waard. Hierna pakken Frank en ik de trein naar Utrecht, om meeuwen te gaan kijken in Kanaleneiland. Langs het Amsterdam-Rijnkanaal zitten namelijk altijd veel meeuwen en vaak zitten er leuke soorten tussen. Bovendien komen ze vaak af op het brood dat langs het kanaal wordt gegooid (moslims mogen vanuit hun geloof geen voedsel weggooien, dus gooien ze het langs de kade voor de meeuwen / duiven) en zijn dan van zeer korte afstand te zien. We hopen daarnaast de eergisteren ontdekte 2kj Baltische Mantelmeeuw in beeld te krijgen, voor mij een nieuwe ondersoort.

Direct bij aankomst zien we een zwemmende 4e kalenderjaar Geelpootmeeuw, even later gevolgd door een zeer fraaie adult. De adult komt na een tijdje ook op de kade zitten en is dan fantastisch te zien en te fotograferen, zie hieronder.

4kj Geelpootmeeuw – 4cy Yellow-legged Gull

Adult winter Geelpootmeeuw – adult winter Yellow-legged Gull

Even later denken we de Baltische Mantelmeeuw in beeld te hebben, zwemmend op het kanaal tussen andere meeuwen. Als de vogel dichterbij komt, zien we dat enkele kenmerken toch niet helemaal kloppen. Als we de vogel vergelijken met foto’s op internet van de echte vogel, is zeker dat we naar de verkeerde vogel zitten te kijken. Wel een zeer goede look-a-like, helaas lukt het me niet om een open vleugel te fotograferen zodat we de ondersoort alsnog kunnen bepalen.

2kj Kleine Mantelmeeuw – 2cy Lesser Black-backed Gull

Tussen de vele tientallen Kleine Mantelmeeuwen, 2 Geelpootmeeuwen en enkele Zilvermeeuwen zitten ook enkele geringde meeuwen, het lukt ons om drie kleurringen af te lezen. De ringgegevens staan in het onderschrift bij de foto’s.

Kleine Mantelmeeuw (PJ2). Op 28 juni 1997 geringd als pul in de Europoort – Lesser Black-backed Gull (PJ2)

Kleine Mantelmeeuw (V3SJ). Geringd op 26 juni 2009 in Sprogø, Denemarken – Lesser Black-backed Gull (V3SJ).

Kleine Mantelmeeuw (S.L). Geringd in Lage Weide op 18 juni 2014 – Lesser Black-backed Gull (S.L)

Uiteindelijk komt de Baltische Mantelmeeuw toch nog in beeld. Eerst zwemt de vogel op een afstandje, maar nadat er gevoerd wordt, gaat deze zeldzaamheid tussen de andere meeuwen op de kade zitten. Hier laat hij zich prachtig zien en kunnen we enkele verschillen met de ‘look-a-like’ goed bekijken. De ‘echte’ Balt heeft o.a. nog enkele bandjes op de tertials, het zwart op de snavel loopt verder door tot de snavelbasis en de grote dekveren vertonen een opvallend bruin ‘gat’ met oude veren. Hierdoor is de vogel goed individueel herkenbaar. Baltische Mantelmeeuwen zijn erg moeilijk te herkennen: daarom werden vroeger alleen maar geringde vogels die uit een kolonie met alleen maar Baltische Mantelmeeuwen kwamen, aanvaard door de CDNA. Sinds een jaar of drie komen ook tweede-kalenderjaarvogels in aanmerking voor aanvaarding. Hiervoor gelden wel enkele eisen, zie ook dit artikel dat pas geleden in de Dutch Birding heeft gestaan. Deze vogel heeft goede papieren om aanvaard te worden: P1-2 zijn derde generatie en P3-10 tweede generatie met P10 nog groeiend. Ook de staart ziet er goed uit met met erg veel wit.

2kj Baltische Mantelmeeuw – 2cy Baltic Gull (Larus fuscus fuscus)

2kj Baltische Mantelmeeuw – 2cy Baltic Gull (Larus fuscus fuscus)

Rond twee uur besluiten Frank en ik een punt achter deze vogelochtend te zetten en gaan we weer naar huis.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: