Wederom de Maasvlakte

Zondag 26 oktober 2014

Het plan voor vandaag is om richting het zuiden van onze regio te gaan. Bij Lopik verblijft namelijk net als vorig jaar een Witoogeend en vanochtend wordt bij Benschop een merkwaardige reiger gezien. De reiger staat eerst als Koereiger op Waarneming.nl. Later twijfelen de waarnemers en wordt de soort weer gewijzigd naar Kleine Zilverreiger, echter wel eentje “zonder gele tenen, maar wel met gele snavel“… Daarom rijden we eerst naar Benschop, waar we al vanuit een rijdende auto een kleine, gedrongen, witte reiger met gele snavel zien lopen in een slootkant: duidelijk een Koereiger. We parkeren de auto langs de rand van de weg (achter o.a. Kees de Leeuw en Leo Kramer). Vanaf hier kunnen we de zeldzame Mediterraanse reigersoort leuk bekijken, al blijft de vogel wel vliegerig. Dit is alweer mijn 10e Koereiger dit jaar (na een groepje van 7 bij Elburg en twee solitaire vogels op Texel), maar pas mijn allereerste exemplaar ooit in de regio (regiosoort #225).

Koereiger – Cattle Egret

Terwijl we de Koereiger bekijken, ontvangen we een piepje: “Spaanse Mus op de Maasvlakte”! Deze soort is voor ons allen nog een nieuwe soort en daarom laten we de Witoogeend voor wat ‘ie is. Een uur later rijden we de Missouriweg nabij Rotterdam op en kunnen we aansluiten bij circa 30 andere vogelaars, die ons helaas mededelen dat de vogel niet meer in beeld is. Het duurt zeker drie kwartier voordat de vogel weer in beeld komt: op grote afstand laat de zeer zeldzame mus (slechts 6 eerdere gevallen in Nederland) zich even zien tussen de Vinken, rustend op containers. Al gauw vliegt ‘ie weer op en wordt ons geduld weer op de proef gesteld. Inmiddels is het aardig druk geworden, met ongeveer 100 vogelaars. Hieronder zitten natuurlijk ook enkele bekenden: ontdekker Garry Bakker, Gert Vonk, Pascal Wink, Luuk Punt, Herman van den Brand, Pieter Doorn en vele anderen. Uiteindelijk laat de mus zich aan iedereen goed bekijken, al blijft de vogel erg vliegerig. Ik slaag erin om enkele ‘bewijsplaatjes’ te maken van de vogel, zie hieronder.

Man Spaanse Mus – Male Spanish Sparrow

Man Spaanse Mus – Male Spanish Sparrow

De locatie (grote haven met veel grote containers, met ook enkele boten uit het broedgebied van de soort) blijft verdacht, maar zolang er geen direct bewijs is van ‘ship-assisted’, is het voor mij geen enkel probleem. Leuke bijvangsten zijn een IJsvogel, een Keep en enkele Zwarte Roodstaarten. Rond half 5 maken we er een eind aan en rijden we weer naar huis, met een nieuwe soort rijker.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: