Voor Pampus liggen

Zaterdag 22 november 2014

Gistermiddag vond Max Berlijn een Kleine Topper bij de jachthaven van de Blocq van Kuffeler bij Almere. Zijn verbazing zal groot geweest zijn toen hij tijdens deze zoektocht ook nog eens een Ringsnaveleend vond. Beide Noord-Amerikaanse eendensoorten zijn niet nieuw voor ons (Ringsnaveleend zag ik zelfs dit jaar nog en Kleine Topper zag ik ook al tweemaal), maar uiteraard vinden we het geen probleem om vandaag een poging te doen om deze eenden te zien. Daarna kunnen we (als we nog tijd over hebben) gaan vogelen in de Oostvaardersplassen, om bijvoorbeeld de Zeearend aan de jaarlijst toe te kunnen voegen.

Vanochtend blijkt dat de Kleine Topper (pas de 10e voor Nederland) nog aanwezig is, nu in de Pampushaven (5 kilometer verderop). De Ringsnaveleend is echter nog spoorloos. Als we aankomen op deze locatie, kunnen we gelijk aanschuiven bij de andere vogelaars. Op ruim 150 meter laat de eend zich aardig zien, in een groep van ongeveer 200 Kuifeenden. Met Pascal Wink, André Prins en vriendin, John van Gestel, Enno Ebels en vele anderen kunnen we goed de verschillen met de Topper te zien. Zo verschillen de kopvorm en -kleur (hoekig kopprofiel met paarsachtige glans), is de vogel ongeveer net zo groot als een Kuifeend, is op de snavel slechts de nagel zwart en constateren we grove bandering op de rug en zeer fijne op de flanken (vooral voorflank). Ook leuk is een laag overvliegende Rotgans, toch ook geen alledaagse verschijning in het binnenland.

man Kleine Topper – male Lesser Scaup

man Kleine Topper – male Lesser Scaup

Rond kwart voor 12 komt de vogel langzaam dichterbij zwemmen (tot ongeveer 120 meter) en laat zich nu leuk zien. Na een kwartiertje waarin de vogel vooral slaapt, wordt de eend eindelijk wakker. Na een minuutje of twee gaat de hele groep plotseling op de vleugels. Helaas lukt het mij niet om de tweekleurige vleugelstreep (goed kenmerk) te zien, maar gelukkig slagen anderen hier wel in (en zelfs te fotograferen, zie deze fraaie serie van f&s Martens). De vogel lijkt te landen achter een dammetje, maar hier lukt het niet om hem weer te vinden. Wel zien we hier in de grote groepen Kuifeenden een fraaie man Grote Zee-eend (de bekende vogel die hier al jaren overwintert) en ongeveer 10 Toppers. Noemenswaardig is een late Atalanta die langs komt vliegen.

Grote Zee-eend – Velvet Scoter

Na een halfuur tevergeefs zoeken, rijden we door om verder te vogelen. We beginnen bij de Blocq van Kuffeler. Hier verblijven we echter niet lang, want al gauw bereikt ons het nieuws dat de Kleine Topper weer teruggevonden is. Gauw rijden we weer terug naar de Pampushaven, maar we krijgen de Kleine Topper niet meer in beeld. Samen met o.a. Dick Groenendijk en Joey Braat krijgen we nog wel een kandidaat in beeld, maar dit blijkt toch een Topper te zijn. Wel zien we nog een fraai Smelleken, die even achter een Veldleeuwerik aan jaagt. Even later zien we deze kleine valk korte tijd op korte afstand op een kluit van een akker zitten, fraai!

Ondanks dat het pas rond drieën is, besluiten we een punt achter deze vogeldag te zetten. Een mooie vogeldag met een fraaie Kleine Topper en drie nieuwe jaarsoorten (Smelleken, Grote Zee-eend en natuurlijk de Kleine Topper).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: