Twee Noord-Afrikaanse soorten op een klein stukje

Vrijdag 28 november 2014

Vandaag zijn Frank en ik allebei een dag vrij en bezoeken we met Paul van de Werken nogmaals de Afrikaanse Woestijngrasmus. Paul had de afgelopen dagen, in tegenstelling tot ons, geen tijd om deze dwaalgast te bezoeken en dus is het voor hem nog een nieuwe soort. Rond negen uur vertrekken we richting Alphen aan den Rijn. Als we aankomen op de plek, is de vogel helaas even uit beeld. Na een dik kwartiertje begint opeens iemand te rennen en dat kan maar een ding betekenen. En ja hoor, na enkele minuten hebben we deze fraaie grasmus in beeld. Net als woensdag foerageert hij op het slootafval langs de slootkanten. Aanvankelijk laat hij zich op enige afstand zien (vergelijkbaar met woensdag), maar na een half uur zit de vogel ineens op circa 15 meter afstand in de vegetatie langs de bredere wetering. Hier kunnen we hem minutenlang zeer fraai bekijken. Voor (digiscoop)foto’s is helaas het weer te slecht en is de vogel te beweeglijk. Na een dikke 10 minuten vliegt de vogel weer op en landt ie een bruggetje verder.

We kiezen ervoor om hem hem verder met rust te laten en weer terug naar de auto te lopen. We besluiten naar Leiden te gaan om ‘die andere Noord-Afrikaanse zeldzaamheid’ te proberen: de Witkruintapuit. Deze vogel zit hier al geruime tijd (zeker sinds 6 oktober), maar gezien de slechte staat van het verenkleed geloof ik eigenlijk niet in een wilde herkomst. Hierdoor had ik nooit de moeite genomen om deze leuke vogel te bezoeken. Maar vandaag zijn we toch al halverwege… Bij de Clusiushof in Oegstgeest zien we de vogel vanuit de auto al op het dak van een lage flat zitten. Even later kunnen we deze tapuit fraai bekijken en eenmaal zien we hoe hij een wormpje vangt. In het veld valt de slechte staat van het verenkleed erg op, net als enkele ontbrekende nagels. Leuk is de Tjiftjaf die in een berkje in dezelfde wijk rondhipt en eenmaal roept.

Man Witkruintapuit – male White-crowned Wheatear

Man Witkruintapuit – male White-crowned Wheatear

Hiermee maken we een eind aan deze vogelochtend, met twee soorten die veel overeenkomsten vertonen (beide standvogels, afkomstig uit ongeveer hetzelfde gebied, over beide soorten zijn uitgebreide discussies aan de gang of ze wild in Nederland kunnen opduiken).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: