Vogelen in de Lopikerwaard

Zondag 14 december 2014

Na twee weken waarin we de verrekijkers niet hebben aangeraakt, staat vandaag weer eens een middagje vogelen in de planning. We kiezen ervoor om wat leuke soorten in de regio te bezoeken. Daarom rijden Frank, mijn vader en ondergetekende eerst naar Schoonhoven, waar sinds gisteren een jonge Kwak verblijft. Het vinden van deze zeldzame reiger is geen probleem: als we langsrijden, zien we hem al in de sloot staan. Hij is totaal niet schuw en laat zich op een metertje of 20 fantastisch bekijken. Van bewoners horen we dat deze fotogenieke reiger al enkele weken aanwezig is. Bovendien een leuke decembersoort, want zo algemeen zijn Kwakken ’s winters niet.

Kwak – Black-crowned Night Heron

Kwak – Black-crowned Night Heron

Kwak – Black-crowned Night Heron

Na een dik half uur laten we de vogel met rust en gaan we naar de volgende bestemming. Op een niet nader te noemen industrieterrein stuiten we op een groep Ransuilen. Hoe langer we kijken, hoe meer uilen we te zien krijgen. Uiteindelijk tellen we zeker 21 exemplaren.

Ransuil – Long-eared Owl

Als laatste rijden we naar Willeskop. Hier hopen we de al enige weken aanwezige Ruigpootbuizerd te zien. Bij aankomst zien we al gelijk enkele Blauwe Kiekendieven boven het grasland jagen. Het moet wel erg muisrijk zijn, want naast de kiekendieven zien we vele Blauwe en Grote Zilverreigers, Buizerds en Torenvalken. Even later zien we een biddende roofvogel hangen. Het blijkt, zoals we al verwachtten, inderdaad de Ruigpootbuizerd te zijn. In tegenstelling tot drie weken geleden laat deze zeldzame roofvogel zich nu wel leuk zien, zowel in vlucht als zittend op de grond. Voor een acceptabele foto is het echter te ver.

Ruigpootbuizerd

juveniele Ruigpootbuizerd – juvenile Rough-legged Buzzard

De koude wind doet ons besluiten om niet door te lopen, maar om weer lekker terug naar de warme auto te gaan en een punt achter deze vogeldag te zetten.

Advertenties

Eén reactie

  1. Geweldig die close ups van de kwak!!!! Ransuilen, en dan maar liefst 21 zijn ook wel erg leuk om te bezoeken. Na die mooie vogelfoto’s is het wel even schrikken als ik onderaan je blog half blote damesbillen zie als advertentie, beetje jammer….

    Fijne feestdagen en groetjes aan de fam.

    Marianne

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: