Kerst op Texel

Donderdag 25 tot maandag 29 december 2014

Gedurende de kerstdagen verblijven wij voor de laatste keer dit jaar op Texel. Donderdagmiddag rijden we rond het middaguur de boot in Den Helder op. Leuk is de groep van 10 Paarse Strandlopers in de haven van Den Helder en de twee adulte Jan-van-Genten die over het Marsdiep vliegen. Als we van de boot afkomen, rijden we direct naar ons huisje in vakantiepark De Krim. Na een korte pauze gaan we richting het strand bij de vuurtoren, hopend op leuke meeuwen. Helaas is het strand vrijwel leeg: het enige wat we zien, is een overvliegende Slechtvalk. Daarna rijden we wat rond over de noordkop. Zo zien we twee Waterrallen langs de rand van het Renvogelveldje scharrelen en vinden we in De Volharding een dode Eider en een (levende) man Zwarte Zee-eend. Bij het monument op de Waddendijk ter hoogte van Dorpzicht geven de Sneeuwgorzen zich niet thuis, wel zitten er zeker twee Witbuikrotganzen in een groep rotganzen onder aan de dijk. We sluiten de dag af in Waalenburg, waar we onze eerste (77) Kleine Zwanen van deze winter zien. Op de weg terug naar ons huisje ligt er nog een dode Grote Mantelmeeuw langs de weg en in onze voortuin doen een groep Putters en 2 Sijsjes zich tegoed aan de elzenpropjes.

dode man Eider – dead male Common Eider (photo: Frank van der Meer)

Op Tweede kerstdag (vrijdag) beginnen we op het strand bij paal 12 (Jan Ayeslag). De hoogtepunten worden gevormd door een fraaie 1e winter Pontische Meeuw en door enkele gekleurringde meeuwen (2 Zilvermeeuwen en 1 Grote Mantelmeeuw). Tegen de duinenrij aan vliegt een groepje van 10 Sneeuwgorzen over; eentje is zo vriendelijk om even aan de grond te komen om te foerageren. Het leukste zit echter niet op het strand, maar vliegt over zee: terwijl ik Frank bij aankomst op het strand op een groepje overvliegende duikers wijs, pikt hij een Velduil op boven zee. De uil vliegt rustig richting het strand om achter de duinen te verdwijnen. Daarna houden we de zee nog wel in de gaten, maar verder dan wat Zwarte Zee-eenden, Eiders en Roodkeelduikers komen we niet meer. Een grote, over het strand vliegende duiker (eerste indruk was Aalscholver…) wordt helaas pas opgepikt als de vogel al boven ons vliegt…

2kj Pontische Meeuw – 2cy Caspian Gull (photo: Frank van der Meer)

2kj Pontische Meeuw – 2cy Caspian Gull (photo: Frank van der Meer)

2kj Pontische Meeuw met Steenloper – 2cy Caspian Gull with a Turnstone (photo: Frank van der Meer)

Zilvermeeuw F.ATR – Herring Gull with code F.ATR (photo: Frank van der Meer)

Geringde Grote Mantelmeeuw JL0E – colour-ringed Great Black-backed Gull (blue ring with code JL0E; photo: Frank van der Meer)

Later op de middag rijden we naar het Grote Vlak, waar af en toe een Wilde Zwaan wordt gezien. Deze zwaan (die nog op onze jaarlijst ontbreekt) zien we niet, maar dit wordt ruimschoots vergoed door een rondvliegende Ruigpootbuizerd en een Blauwe Kiekendief. Daarna rijden we via de oostkant van Den Burg (waar we een Bonte Kraai zien) richting Dijkmanshuizen. Hier rust een mooie groep van maar liefst 89 Kleine Zwanen. Ze laten ook veel van zich horen, wat is dat toch een mooi geluid. Samen met Marc Plomp eindigen we de dag bij Nieuw Buitenheim, waar we een grote groep rotganzen (1000+) afkijken. Het lukt ons om 2 Zwarte en 3 Witbuikrotganzen (2 ad, 1 juv) eruit te pikken, leuk!

Zwarte Rotgans – Black Brent (photo: Frank van der Meer)

In verband met de harde oostenwind doen we het zaterdag rustig aan. ’s Middags gaan we wederom richting de Waddenkant. Op de plek waar we gisteren meerdere Zwarte en Witbuikrotganzen zagen, zien we wederom een groep rotganzen. Nu halen we er slechts 1 Witbuikrotgans uit. Iets verderop langs de IJsdijk zit gelukkig nog een groep rotganzen. Al gauw pikken we hier 2 Zwarte en 1 Witbuikrotgans uit. Daarna rijden nog wat vogelplekjes af: in De Bol zien we twee Kleine Zwanen en zeker 50 Kluten en langs de Laagwaalderweg zien we op een akker maar liefst 104 Kleine Zwanen. De Bonte Kraai van gisteren is vandaag helaas niet thuis.

Op zondag beginnen we, net als vrijdag, op een strand (deze keer bij Westerslag) voor meeuwen, maar hier is het opvallend rustig (behalve qua mensen en honden…). Ook de zee is vrijwel leeg, we zien slechts een zwemmende Roodkeelduiker en enkele zeehonden. Na deze deceptie rijden we wat rond op de zuidpunt, maar ook hier is het erg rustig. Het leukste betreft een Groenpootruiter in de Mokbaai, in de trekperioden een algemene soort, maar ’s winters nogal schaars. Dit was voor mij mijn eerste in december. Ook mijn eerste Lepelaar in december vliegt hier over. We sluiten de dag af in het zuiden van De Cocksdorp, waar we op twee verschillende Witbuikrotganzen stuiten: eentje in een klein groepje rotganzen bij Dorpzicht en eentje in een grotere groep bij het monument op de dijk tegenover Dorpzicht. De Sneeuwgorzen zien we, net als donderdag, helaas niet.

Witbuikrotgans – White-bellied Brent Goose

Witbuikrotgans (andere vogel) – White-bellied Brent Goose (second bird)

Maandag (de laatste dag) is niet echt gepland als vogeldag. Mijn ouders hebben namelijk wat afspraken staan voor vandaag. Intussen vogelen wij wat rond op het park. Leuk is een groep van 9 roestende Ransuilen, maar nog leuker zijn de drie Appelvinken. Deze forse vinken foerageren veel op de grond in de houtwallen van de camping, maar laten zich af en toe fraai zien als ze wat hoger gaan zitten om zaden te kraken. Aanvankelijk zien we twee exemplaren, maar als ze wat vliegeriger worden, blijken het er drie te zijn. Voor Frank betekende deze waarneming zelfs een nieuwe Texelsoort. Uit een van de vele houtwalletjes vliegt ook nog een Houtsnip op. Na deze leuke ochtend zoeken we in Dorpzicht en omgeving nog even naar de hier gisteren gemelde Roodhalsgans, maar verder dan 7 Kleine Rietganzen en enkele Toendrarietganzen komen we helaas niet. Als laatste rijden we de Volharding, waar een groot grijs voorwerp een dode zeehond blijkt te zijn. Even later rijdt een auto het strand op om het lijk op te ruimen, daar gaat onze hoop op een Ivoormeeuw… Hierna rijden we naar Den Burg voor de laatste afspraak en na een dik kwartiertje gaan we weer huiswaarts.

Appelvink – Hawfinch

Appelvink – Hawfinch

Appelvink – Hawfinch

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: