Koereiger, Wilde Zwaan en Kleine Rietganzen op nieuwjaarsdag

Donderdag 1 januari 2015

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Net als afgelopen dinsdag rijden we vandaag met z’n drieën richting de polders ten noorden van Mijdrecht. Reden is, naast de al dagenlang aanwezige Koereiger, de Roodhalsgans die Marianne gisteren vond. We beginnen aan de Waverdijk, waar de Koereiger gauw gevonden is. Samen met Paul van de Werken bekijken we deze zeldzame reiger, die tussen de schapen foerageert. Ondanks de afstand (zo’n 150 m) is de vogel prima te zien. Dit is alweer mijn 15e of 16e Koereiger in Nederland (waarvan 10-11 in 2014). In de polder zien we ook de eerste Kleine Zwaan en Toendrarietganzen van het jaar.

Iets verderop (hoek Botsholsedwarsweg-Veldweg) pik ik met de verrekijker al een Kleine Rietgans uit een groep Kolganzen, leuk! Hier lezen we ook een gehalsbande Kolgans af (lichtgroene halsband met code C93). De rest van de polders lijken echter (op nog drie Kleine Zwanen na) vrijwel leeg en ook op Botshol is niets te zien, dus zetten we de dag voort in de omgeving van de Groene Jonker. Hier willen ook nog eens mooie groepen ganzen zitten. En dat blijkt vandaag ook zo te zijn, want langs de Hogedijk zien we al snel de tweede Kleine Rietgans van de dag in een klein groepje Toendrarietganzen. Dankzij het goede licht, de korte afstand en de losse structuur van de groep is deze schaarse gans fraai te zien.

Kleine Rietgans – Pink-footed Goose

Iets verderop zit een grote groep van zeker 1000 ganzen. Frank krijgt hier al snel een afwijkende gans in beeld, waarschijnlijk een Hybride Dwerggans x Grauwe Gans. Opvallend zijn de kwekersringen om zowel de linker- als rechterpoot. Verder treffen we helaas geen vreemde soorten aan in de groep, wel zijn de twee overvliegende en roepende Grote Gele Kwikstaarten het noemen waard.

Waarschijnlijke Hybride Grauwe Gans x Dwerggans – presumed Greylag Goose x Lesser White-fronted Goose (photo: Frank v/d Meer)

Als laatste rijden we langs recreatieterrein De Zwaan aan de N212, waar we dankzij een tip van Paul een Wilde Zwaan waarnemen. Toch frappant dat deze soort ontbreekt op de jaarlijst van vorig jaar en dat we hem nu al op de eerste dag van dit jaar aan de 2015-lijst kunnen toevoegen.

Wilde Zwaan – Whooper Swan

Met de Koereiger, Kleine Rietganzen en Wilde Zwaan hebben we een leuke start aan 2015 gegeven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: