Middagtwitch naar ‘eigen’ internetvondst

Zaterdag 24 januari 2015

Gisteren was het weer zover. Tijdens het valideren van de openstaande foto’s op Waarneming.nl viel mij oog op een waarneming die stond als ‘Vogel onbekend’. Na het aanklikken van de foto’s keek ik naar een prachtige vrouwtype Kleine Trap! Een paar keer knipperen met de ogen, maar de foto’s lieten toch echt geen ruimte voor twijfel. Gauw verwittig ik de waarnemer (Hanno Steenbergen) en verspreid ik het nieuws via zowel Dutch Bird Alerts als het forum van Waarneming.nl. Bizar, na de Grote Franjepoot afgelopen september is dit al mijn tweede via het internet gevonden indiensoort binnen een half jaar tijd!

Vanochtend wordt de vogel al snel teruggevonden. Eigenlijk hebben we vandaag geen tijd om te gaan vogelen, maar toch lukt het ons om tijd vrij te maken en dan is de keuze natuurlijk niet moeilijk. Rond twaalven stappen we in de auto en een klein uur later rijden we de Polder Arkemheen ten noorden van Amersfoort binnen. Een lange rij auto’s verraadt waar in de polder we precies moeten zijn.

Twitchers

Rij auto’s van de twitchers

We sluiten ons aan bij de vele andere vogelaars en binnen een minuut hebben we de trap in beeld. Helaas zit de vogel niet zo dichtbij als gisteren, maar op ongeveer 200 meter laat zij zich prima zien. Samen met meerdere bekenden (o.a. Herman van den Brand, Maurice Coevoet en de Molenaartjes) bekijken we deze zeldzaamheid (de 46e voor Nederland, maar pas de 13e sinds 1980). Na een koud half uur, waarin de vogel eenmaal kort een stukje vliegt, komt de vogel al foeragerend dichterbij gelopen en is dan mooi te bekijken. Voor goede foto’s is het alsnog iets te ver, maar door de telescoop laat deze uit Zuid- en Oost-Europa afkomstige vogel zich erg leuk zien. Zo tussen de Smienten valt goed op hoe klein de soort eigenlijk is; veel groter dan een Smient zal het niet geweest zijn.

P1130128

Klein deel van de aanwezige twitchers

Kleine Trap met Smienten – Little Bustard with Wigeons

Na een uur stappen we weer de (warme) auto in en rijden we terug richting Woerden. Dit was voor Frank en mij de tweede Kleine Trap, na het mannetje vier jaar terug op de Hoge Veluwe. Voor mijn vader, die de Veluwe-vogel niet had gezien, was het zelfs een nieuwe soort.

Hopelijk werkt de Amerikaanse Oeverloper morgen ook een beetje mee 😉

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: