Succesvolle middag in Vlaardingen

Zondag 1 februari 2015

Na enige discussie over wat te doen, rijden we aan het begin van de middag richting Vlaardingen. We beginnen in de wijk Holy, waar al sinds 30 december een Oosterse Tortel verblijft. Ook al heb ik de vogel van Wergea (in februari 2010) gezien en hebben we op 3 januari dit jaar al eens tevergeefs gezocht naar deze vogel, uiteraard vind ik het geen probleem om nogmaals een poging te ondernemen deze fraaie duif te zien. Voor mijn broer en vader gaat het bovendien nog om een nieuwe soort.

Samen met Jules van Engelen & moeder zoeken we een uur naar deze zeer zeldzame duif, maar lange tijd blijft de vogel uit beeld. De vele Houtduiven en twee Turkse Tortels houden ons wel scherp. Uiteindelijk vindt Jules’ moeder de Oosterse Tortel. De uit Centraal-Azië afkomstige duif foerageert aanvankelijk rustig op de grond in het boomrijke stukje achter de straat Rillandhoeve. Als de vogel een boom in vliegt, laat de duif zich op een metertje of 10 echt fenomenaal bekijken. Wat een prachtig en subtiel getekend duifje!

Oosterse Tortel – Oriental Turtle-Dove

Oosterse Tortel – Oriental Turtle-Dove

Oosterse Tortel – Oriental Tortle-Dove

Na deze show vliegt deze zeer zeldzame duif (waarvan tot nu toe 3 aanvaarde gevallen zijn) op en landt diep in een conifeer. Voor ons het teken om deze vogel te verlaten en naar een wijk aan de andere kant van de A20 te rijden. Enkele weken geleden is namelijk bekend geworden dat hier een Roze Spreeuw in enkele tuinen foerageert. Samen met twee andere vogelaars vermaken we ons lange tijd met enkele Halsbandparkieten en twee Ringmussen. Tegen half 5 ziet een van de andere vogelaars de zeldzame spreeuw samen met een gewone Spreeuw aan komen vliegen en landt de vogel in de top van een hoge boom. Ondanks de afnemende lichtomstandigheden laat de Roze Spreeuw zich aardig zien, wel hoofdzakelijk van achteren. Het gaat hier om een mannetje in eerste winterkleed met aan beide kanten nog enkele oude juveniele tertials. De vogel draagt rechts een metalen ringetje; hij blijkt in augustus 2014 te zijn geringd op een Duitse ringbaan (in de buurt van Badetz).

2kj man Roze Spreeuw – 2cy male Rosy Starling

De vogel blijft vliegerig en na een klein halfuurtje verdwijnt de vogel weer uit beeld. Tijd voor ons om richting huis te gaan, maar wel met een prachtige Oosterse Tortel en Roze Spreeuw rijker. Voor mijn vader was de tortel alweer de derde nieuwe soort dit jaar (na Kleine Trap en Amerikaanse Oeverloper). Frank heeft er al twee (oeverloper, tortel) en ik heb er pas eentje dit jaar (alleen de oeverloper)…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: