Grijze Junco in niemandsland!

Dinsdag 3 februari 2015

Het is 6 uur in de ochtend als ik gewekt word door mijn wekker. Vrolijker dan normaal stap ik mijn bed uit, want vandaag staat een vogelritje naar het Hoge Noorden op het programma. In de Groningse wijk Beijum vond Jacob Bosma eergisteren namelijk een spannend tikkende gors, maar vanwege de mist en het feit dat de vogel hoog wegvloog, kon hij hem niet op soort determineren. Gisteren vond hij de gors terug en bleek het een heuse Grijze Junco te zijn, een Amerikaanse gorzensoort die pas eenmaal eerder in ons land werd waargenomen. Dat was in februari 1962 in Rotterdam. Nadat die vogel verzwakt was opgeraapt, heeft hij nog enkele jaren (tot zijn dood) in een volière geleefd. Voor iedere vogelaar in Nederland betreft het dus nog een nieuwe soort. Gisteren zagen zeker 120 vogelaars deze knaller van jewelste en vanwege de tijd van het jaar (de vogel zal nu weinig trekdrang hebben) is de kans groot dat de vogel er vandaag nog zit.

Samen met Frank neem ik een klein uur later de trein naar Utrecht en vervolgens de bus naar Vianen, waar we in de auto van Maurice Coevoet stappen. Na een gezellige en voorspoedige reis van zeker twee uur (waarin geruststellende berichten binnenkomen: de vogel zit er nog), komen we rond tienen aan in Groningen. De vogel zou kort voor onze aankomst in enkele achtertuinen te zien zijn geweest. Binnen tien minuten zien we de vogel kort maar herkenbaar op een dakrand en in enkele struikjes. Daarna vliegt zij (het is een vrouwtje in eerste winterkleed, getuige de ruigrens in de grote dekveren) op en verdwijnt uit beeld. Door de korte duur is de waarneming echter niet bepaald bevredigend. Het volgende half uur slaagt de vogel erin om uit beeld te blijven, maar daarna wordt zij gelukkig weer teruggevonden, nu foeragerend op de grond onder wat hoge bomen op een geluidswal. Hier laat de vogel zich goed zien, al lukt het door de dichte begroeiing niet om bewijsplaatjes te maken.

Twitch GJ1

Twitchers bij de Grijze Junco, met op de achtergrond het volkstuinencomplex

Na enige tijd vliegt de vogel al roepend op en verdwijnt richting een volkstuinencomplex. Het is even zoeken en tactisch positie kiezen, maar eenmaal in beeld laat de Grijze Junco hier zich prachtig bekijken, foeagerend achter wat kool. Hier lukt het me om wat foto’s te maken waar ik erg tevreden mee ben, zie hieronder. Het stiekeme foerageergedrag is hier mooi te zien: de vogel hipt rustig rond, met trage bewegingen. Hierdoor is de vogel soms moeilijk te zien als zij achter wat vegetatie stapt.

Grijze Junco – Dark-eyed Junco

Grijze Junco – Dark-eyed Junco

Grijze Junco

Grijze Junco – Dark-eyed Junco

Grijze Junco

Grijze Junco – Dark-eyed Junco

Na een half uur vliegt de junco onverwacht op en verdwijnt zij de woonwijk weer in. Wij lopen rustig die kant op: nu we de vogel fraai gezien hebben, is er namelijk wat meer tijd om wat te socializen met de vele bekenden. De vogel trekt vandaag namelijk ook vele honderden vogelaars en zelfs verschillende mediaploegen (waaronder Hart van Nederland). Op een gegeven moment staan Frank en ik samen bij een grote conifeer, waar net op dat moment een klein vogeltje in landt. Gauw de verrekijker erop en BAM… junco! Gauw wenken we de vogelaars om ons heen. De vogel laat zich hier zeer fraai zien, vol in het zonnetje en op korte afstand. Helaas blijft zij hier niet lang zitten (jammer genoeg ook te kort voor een fotootje); na een krappe minuut vliegt ze weer richting de geluidswal. Hier zien we de vogel nogmaals, al is het zeker niet zo fraai als in de conifeer. De vogel blijft vliegerig, want na een halfuurtje vliegt ze weer op en verdwijnt weer de woonwijk in.

Twitch GJ2

Twitchers bij de Grijze Junco, met links de conifeer

Omdat het inmiddels al één uur geworden is en we de junco zeer goed gezien hebben, besluiten we de vogel met rust te laten en aan de twee uur durende terugweg te gaan beginnen. Gedurende deze reis komt één onderwerp herhaaldelijk terug: wat liet deze Amerikaanse dwaalgast zich fraai zien, zeg! Rond 3 uur zet Maurice ons af bij de Lekbrug van Vianen en een uur later zijn we weer thuis, met een fantastische nieuwe soort rijker.

Advertenties

6 Reacties

 1. Gefeliciteerd Robert, dat zijn de mooiste foto’s die ik tot nu toe gezien heb, compliment !
  Hopelijk blijft hij tot het weekend …
  Groeten Tim

  Like

  1. Bedankt Tim, maar dan heb je de foto van Jaap Denee zeker nog niet gezien? Bv http://www.dutchbirding.nl/gallery.php?p=bigpic&gal=1&fid=12008&page=1
   Groet,
   Robert

   Like

   1. Pfff, nee nog niet gezien, das idd mazzel

    Like

  2. Mijn vrouw heeft er gisteren 4 a 5 gezien in de Braaksterlaan in Winsum. En vandaag heeft de achterbuurvrouw er een gespot.!

   Like

 2. Super Robert. Leuk verhaal en mooie foto’s. Ben benieuwd hoelang de dame van plan is te blijven, in juni moet ik namelijk een keer naar Groningen….. ;-).

  Groetjes,
  Marianne

  Like

 3. Jaloersmakende plaatjes, Robert. Fijne twitch daar in het Noorden, je kan er maar geweest zijn! Tof hoor!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: