Geen Kleine Burgemeester, maar toch leuke middag in Alphen a/d Rijn

Zaterdag 7 februari 2015

Gisteren vond Ferry van der Lans een Kleine Burgemeester op de vuilstort van bedrijventerrein De Schans II in Alphen aan den Rijn. Nou zijn Kleine Burgemeesters niet extreem zeldzaam, maar het blijft natuurlijk wel een prachtige meeuwensoort. Bovendien valt Alphen a/d Rijn nog net in onze regio en is het een van de eerste ooit voor de regio. Een nieuwe regiosoort voor iedereen dus.

Mede doordat de burgemeester vanochtend ook nog gezien is, nemen Frank en ik de trein naar Alphen aan den Rijn. Na een kwartiertje lopen bereiken we de locatie, waar we gelijk op een grote groep van ongeveer 100 grotere meeuwen stuiten. Ze rusten vooral op het dak van een loods, maar vliegen ook vaak de loods in (op zoek naar voedselresten) en gaan soms ook aan de overkant van de Gouwe op de vele containers zitten. Het duurt niet lang voor we de eerste Pontische Meeuw eruit pikken, leuk!

2kj Pontische Meeuw – 2cy Caspian Gull

Waarschijnlijk dezelfde 2kj Pontische Meeuw – Probably the same 2cy Caspian Gull as above

Zeker twee uur kijken we, samen met tien andere vogelaars, alle meeuwen af, maar helaas komt de Kleine Burgemeester niet in beeld. Wel tellen we in totaal zeker 5 Pontische Meeuwen (1 ad, 1 4kj en zeker 3 2kj’s) en zien we ook nog een gekleurringde adulte Geelpootmeeuw. De vogel blijkt in september 2007 in IJmuiden geringd te zijn en is onder meer afgelezen bij Katwijk, Oegstgeest en Barneveld. Op de daken zitten bovendien 8 Ooievaars.

Andere 2kj Pontische Meeuw – Another 2cy Caspian Gull

4kj Pontische Meeuw – 4cy Caspian Gull

Gekleurringde Geelpootmeeuw (blauw DB, in sept 2007 geringd in IJmuiden) – color-ringed Yellow-legged Gull. Blue ring with white inscription DB, bird is ringed in IJmuiden in september 2007.

Gekleurringde Geelpootmeeuw (blauw DB, in sept 2007 geringd in IJmuiden) – color-ringed Yellow-legged Gull. Blue ring with white inscription DB, bird is ringed in IJmuiden in september 2007.

Rond vieren geven we de moed op en gaan we weer huiswaarts. Op de terugweg is het wel even opletten geblazen, want bij Nieuwerbrug zagen we op de heenweg een opvallend groepje ganzen. Een paar uur later zitten ze er gelukkig nog en blijkt het een groep van ongeveer 10 Sneeuwganzen te zijn, zowel van de witte als de blauwe vorm. Vast een of ander ontsnapt groepje…

Advertenties

Eén reactie

  1. Leuk die gekleurringde Geelpootmeeuw, mooi vastgelegd Robert. Weer een toevoeging aan je ringprojectjes!

    Groetjes,
    Marianne

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: