Ganzen kijken loont…

Zaterdag 14 februari 2015

Afgelopen week werd een Pestvogel gevonden in Mijdrecht. Deze fraaie vogel is voor ons nog een nieuwe regiosoort en Mijdrecht is een thuiswedstrijdje, dus is het plan om vandaag naar deze soort te gaan zoeken.

Onderweg naar Mijdrecht stuiten we in de polders eerst op mooie groepen ganzen. We scannen ze geduldig af, maar helaas vinden we geen leuke soorten tussen de Kolganzen. Wel lezen we zeker 5 halsbanden af, waaronder het onderstaande paartje R27 en R30.

Kolgans (R27 en R30) – Greater White-fronted Goose (color-ringed with code R27 and R30; photo: Frank vd Meer)

We vervolgen onze weg naar Mijdrecht. Samen met Julian en Michiel Bosch zoeken we enige tijd naar de Pestvogel, maar het lukt de vogel om uit beeld te blijven. Dan horen we gelukkig enkele malen het aangenaam klinkende roepje en even later zien we de Pestvogel hoog in een boom zitten. Het duurt niet lang voordat dit jonge vrouwtje opvliegt naar de omringende struiken en hier zich op de bessen van o.a een Gelderse Roos en Vlier stort. Toch een apart gezicht om deze groepsvogel helemaal alleen te zien. Inmiddels is ook Marianne Wustenhoff ons komen vergezellen. Opvallend zijn de vele geïnteresseerde wandelaars, die allemaal even vragen wat er te zien is en het ook leuk vinden dat er zo’n bijzonder vogeltje in hun dorp zit. Vaak is dat toch heel anders!

1w vrouw Pestvogel – 1w female Bohemian Waxwing

1w vrouw Pestvogel – 1w female Bohemian Waxwing

Nu we een nieuwe regiosoort rijker zijn, is het idee ontstaan om naar Nieuwkoop te rijden om de Zwarte Ibissen op de jaarlijst te zetten. Zover komt het echter niet, want net buiten de bebouwde kom van Mijdrecht rijden we weer langs een groep ganzen en daar kan je natuurlijk niet zomaar langsrijden… Dat stoppen een goede keuze blijkt, bewijst Frank die binnen no-time een Dwerggans uit de groep Kolganzen haalt! Door de grote afstand duurt het even om zeer gelijkende hybrides uit te sluiten, maar de korte driehoekige snaveltje, gele oogring, ontbreken van buikstrepen (slechts twee korte vegen), gedrongen indruk door korte hals en witte bles die tot op het voorhoofd reikt, wijzen allemaal op deze zeldzame soort. Opvallend is dat de vogel bijna constant met gespreide vleugels foerageert, een beschadiging aan beide vleugels?

Gauw geven we deze gave waarneming door, zodat ook andere vogelaars van deze zeldzame ganzensoort kunnen genieten. Hierdoor voegen o.a. Paul vd Werken, Gert Vonk en (opnieuw) Marianne zich bij ons. Soms maakt de vogel het ons erg lastig door te gaan zitten, maar uiteindelijk krijgt iedereen de gans goed te zien. Dit is pas onze tweede Dwerggans in de regio, na een vogel in december 2011 bij Waverveen. Die vogel had ik gevonden, dus nu was Frank aan de beurt. De afstand maakt het onmogelijk om acceptabele plaatjes van de vogel te maken, daardoor staan hieronder slechts wat vage bewijsplaatjes.

Dwerggans – Lesser White-fronted Goose

Dwerggans (midden) samen met enkele Kolganzen – Lesser White-fronted Goose among Greater White-fronted Geese

Na ruim een uur kijken laten we de Dwerggans met rust. Het is inmiddels al te laat geworden om nog naar Nieuwkoop te rijden, dus nemen we even een kijkje bij de Steenuil van Mijdrecht. In tegenstelling tot de laatste keren, laat de uil nu wel van zich zien, al duurt dat niet lang. De uil duikt namelijk al snel zijn nestkast weer in.

Steenuil – Little Owl (photo: Peter vd Meer)

In Woerden nemen we nog een kijkje bij de bekende Bosuil, maar deze geeft zich vandaag niet thuis. Met onze tweede (zelfgevonden) Dwerggans in de regio en een nieuwe regiosoort in de vorm van een Pestvogel is het een zeer geslaagde dag geworden. Bovendien was de Pestvogel van vandaag mijn eerste sinds december 2012, dus dat werd weer eens tijd.

Advertenties

2 Reacties

  1. Grappig hoe herkenbaar hij zelfs op deze foto’s al is!

    Like

  2. Leuk verslag van een gave middag Robert. Ik vind het Dwergje ook goed herkenbaar op de foto’s ondanks de afstand. Ja Mijdrecht is tegenwoordig ‘the place to be’. Ook vandaag weer fotograferende Pestvogel liefhebbers gezien (en de Pestvogel die ik dagelijks op mijn hondenrondje tegenkom).

    Groetjes,
    Marianne

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: