Uilen, Patrijzen en nog veel meer…

Zaterdag 28 februari 2015

Het is al meerdere keren landelijk in het nieuws geweest: al een jaar lang stikt het in ons land van de muizen. In Friesland (en ongetwijfeld ook in andere regio’s) spreekt men zelfs van een ware muizenplaag. Dit heeft natuurlijk ook zijn uitwerking op muizenetende vogels. Zo kan men werkelijk overal in het boerenland mooie aantallen Grote Zilverreigers en Buizerds tegenkomen. Opvallend zijn de hoge aantallen Velduilen. Deze normaliter zeer schaarse uilen worden deze winter op veel meer locaties gezien dan anders, en soms ook in erg hoge aantallen. Zo zijn er zelfs meldingen van 100+ vogels op één locatie! Volgens Sovon broedden er afgelopen zomer ruim 50 paar van deze zeldzame broedvogel in Friesland. Ter vergelijking, in normale jaren halen we dit soort aantallen niet eens in ons gehele land (de afgelopen jaren waren de broedaantallen op twee handen te tellen). Vorige week zondag hebben mijn vader, broer en ondergetekende in natuurontwikkelingsgebied Willeskop (nabij Oudewater) gezocht naar deze overdag actieve uil. Na zeer intensief zoeken vonden we uiteindelijk een exemplaar, maar deze vogel zat onder een graspol en was daardoor nauwelijks te zien.

Vandaag proberen we het daarom op een andere locatie, in een woonwijk aan de rand van onze regio zouden enkele exemplaren zich namelijk ophouden in wat coniferen. In tegenstelling tot vorige week laten de Velduilen zich nu wel zeer fraai zien, ondanks het tegenlicht. Uiteindelijk tellen we 6 exemplaren. Leuk is dat hier ook 5 Ransuilen slapen, op nog geen 50 meter afstand van de Velduilen.

Velduil – Short-eared Owl

Velduil – Short-eared Owl

Ransuil – Long-eared Owl (photo: Peter vd Meer)

Aangezien we nog nog vroeg is, kiezen we ervoor om meeuwen te gaan kijken in Utrecht. Die werken echter niet echt mee door massaal op het Amsterdam-Rijnkanaal (en dus op enige afstand) te blijven zwemmen. Wel pikken we een jonge Pontische Meeuw en de eerste Kleine Mantelmeeuwen van het jaar uit de vele Zilver-, Kok- en Stormmeeuwen.

2kj Pontische Meeuw – 2cy Caspian Gull

Tot slot zoeken we in de omgeving van het ziekenhuis Sint Anthonius bij Leidsche Rijn naar de laatste Patrijzen van de stad Utrecht. Het is even zoeken, maar uiteindelijk vinden we twee exemplaren van deze steeds zeldzamer wordende hoendersoort.

Patrijs – Grey Partridge

Het is hier ook genieten van zeker drie Roeken, die op zeer korte afstand van de auto foerageren. Een van de exemplaren is zowaar geringd en draagt ook nog een datazender. Helaas vliegt deze vogel te snel op om de ring af te lezen.

Roek – Rook (photo: Peter vd Meer)

Op de ondergelopen braakliggende veldjes stikt het van de vogels: zo zien we onze eerste Witte Kwikstaart van 2015, drie Rietgorzen en zit in een groep Kokmeeuwen een geringd exemplaar. De vogel is in februari 2006 geringd in Kretuonas, Litouwen. Dat is ruim 1400 km van waar wij hem zagen!

P1130714 Kokmeeuw E9CX

gekleurringde Kokmeeuw E9CX – colour-ringed Black-headed Gull E9CX (foto: Frank vd Meer)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: