Kleine Geelpootruiter op de Utrechtlijst!

Zondag 1 maart 2015

Gistermiddag werd een Kleine Geelpootruiter gevonden in de uiterwaarden bij Everdingen (in hetzelfde gebied waar we vorig jaar nog een Reuzenstern zagen). Mogelijk betreft het hetzelfde exemplaar dat eerder in de week bij Schokland (in de Noordoostpolder) gezien was. Deze zeldzame Noord-Amerikaanse steltloper, waarvan tot nu toe 33 gevallen zijn in ons land, is nog nooit eerder in de provincie Utrecht gezien. Het zou natuurlijk een mooie aanvulling zijn voor onze Utrechtlijst. Daarom rijden Frank, mijn vader en ik vandaag rond het middaguur naar de Everdinger Waarden. De vogel zou bij onze aankomst in beeld zijn, dat kan niet misgaan zou je zeggen. Een paar seconden later hebben we de Amerikaan inderdaad in beeld. Hij rent echter binnen enkele seconden achter wat struikjes om daar nooit meer achter vandaan te komen. Mijn vader, die de auto nog goed moest parkeren, komt net te laat aangelopen om de ruiter nog te zien… Als we vanuit een andere hoek kijken op het stukje waar de ruiter zou moeten zitten, zien we dat de ruiter er stiekem tussenuit geglipt is.

We zijn uiteraard niet tevreden met deze zeer korte en matige waarneming, dus zoeken we intensief de oevers en alle slikjes in het gebied af, samen met een tiental andere vogelaars. Het duurt zeker drie kwartier, maar uiteindelijk wordt de ruiter teruggevonden aan de andere kant van het gebied. Vanaf het wandelpad door het gebied laat de vogel zich aardig bekijken. Door de zeer harde wind en tegenlicht proberen we het daarna vanaf de dijk en vanaf hier is de zeldzaamheid nog beter te zien, al zit de vogel zeker niet dichtbij (op een kleine 150 meter). Onderstaand bewijsplaatje is het maximaal haalbare. Het gaat hier om mijn derde Kleine Geelpootruiter, na vogels op Texel (mei 2012) en Den Oever (december 2013).

Kleine Geelpootruiter – Lesser Yellowlegs

Na een klein halfuurtje laten we de geelpootruiter voor wat ‘ie is en besluiten we ergens anders te gaan vogelen. De keuze is (net als gisteren) op Utrecht Leidsche Rijn gevallen, speciaal om de geringde Roeken die we gisteren zagen te kunnen aflezen. Wat gisteren niet lukte, lukt vandaag wel: tussen de ruim 10 Roeken vinden we twee geringde exemplaren (008 & 013) en ook de vogel met de datalogger zien we korte tijd foerageren.

Twee geringde Roeken – Two ringed Rooks (foto: Frank vd Meer)

Naast de Roeken zien we nog andere leuke soorten. Op het plasdrasje zit vandaag zowaar een Pontische Meeuw. Het mooie is dat de vogel, in tegenstelling tot de vogel van gisteren, nu wel dichtbij en met mooi licht zit.

2kj Pontische Meeuw – 2cy Caspian Gull

2kj Pontische Meeuw – 2cy Caspian Gull

Omdat het inmiddels tegen vijven is, is het tijd om naar huis te gaan. Net voordat we de snelweg op willen draaien, valt mijn oog echter op twee Patrijzen naast de auto. We parkeren de auto een klein stukje verderop, waar we twee andere exemplaren tegen het lijf lopen. Deze zitten op enkele meters naast de auto en laten zich in het afnemende licht zeer fraai zien.

Man Patrijs – Male Grey Partridge

Na deze waarneming rijden we echt naar huis. Met een Kleine Geelpootruiter, zes Velduilen, vijf Ransuilen, twee Pontische Meeuwen, een gekleurringde Kokmeeuw, vier Patrijzen en twee gekleurringde Roeken kun je niet anders concluderen dat het een zeer leuk vogelweekend was.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: