6 rode taxa op een dag

Zondag 8 maart 2015

Sinds onze Groenlandse Kolgans look-a-likes bij Mijdrecht in december 2014 heb ik een bovengemiddelde interesse voor de Groenlandse Kolgans, een ondersoort van de algemeen overwinterende Kolgans. ‘Onze’ Kolganzen komen uit Siberië en overwinteren in hoge aantallen in ons land, terwijl de Groenlandse Kolgans bijna uitsluitend overwintert in Schotland en Ierland. Zeer zelden dwaalt deze ondersoort af naar ons land, tot 2014 waren er slechts 41 gevallen (van in totaal 83 exemplaren). Zie de website van PieterGeert Gelderblom voor een interessant artikel over de determinatie en status van deze taxon. Afgelopen vrijdag ontdekte Fred Visscher twee adulte exemplaren in Wieringen. Voor ons een uitgelezen kans om dit taxon met eigen ogen te aanschouwen. Aangezien er in de Kop van Noord-Holland verder nog vele andere leuke soorten worden gezien, is een dagje Noord-Holland gauw gepland.

Rond 10-en staan we samen met Herman van den Brand en August van Rijn bij het dorpje Hippolytushoef, waar we de ganzen al snel in beeld hebben. Ze (een paartje) trekken samen op en laten zich op enige afstand prima bekijken. De vogels zitten tussen de Kolganzen, maar zijn er goed uit te halen door de lange oranje snavels, donkerdere tint van de onder- en bovendelen en donkerdere indruk door uitgebreidere zwarte buikvlekken en minder opvallende veerrandjes op de bovendelen. Door de afstand heb ik helaas niet op de breedte van de witte staartband (een belangrijk kenmerk van deze ondersoort) kunnen letten. Dank voor deze fraaie ontdekking, Fred!

2 adulte Groenlandse Kolganzen – 2 adult Greenland White-fronted Geese

Zilvermeeuw F.AHV in de bebouwde kom van Hippolytushoef – Herring Gull F.AHV in Hippolytushoef

Nu de kolganzen binnen zijn, rijden we naar Julianadorp voor onze volgende doelsoort: al enige tijd verblijven 10 Pestvogels in een parkje in het dorp. Ook deze soort is gauw gevonden, dankzij de roep hebben we de vogels al snel gelokaliseerd. Ze laten zich aardig zien, hoog in de bomen rustend. Na een dik kwartier duiken ze eindelijk naar beneden om van de vlierbessen te snoepen, maar dankzij een kat die opduikt duurt dit slechts zeer kort, erg jammer. Daarna gaan deze prachtige vogels weer hoog in een els zitten, aangezien ons drukke programma voor ons het teken om door te gaan.

Pestvogel – Bohemian Waxwing

We rijden door naar Callantsoog, waar we de gehoopte Siberische Braamsluiper helaas niet kunnen vinden. De Roze Pelikaan (hetzelfde individu dat wij in oktober op Texel zagen) die in hetzelfde gebied bivakkeert, is duidelijk niet te missen. Het bakbeest is een stuk actiever dan gedacht en maakt bij onze aankomst zelfs een vluchtje door de woonwijk. Daarna landt de pelikaan weer in ‘zijn’ vijvertje en is hier op enkele meters afstand te bewonderen… Ook leuk is dat we hier onze eerste dagvlinder van het jaar zien: een Kleine Vos warmt namelijk korte tijd op op een stenenpad.

Roze Pelikaan (foto: Peter vd Meer) – Great White Pelican

Roze Pelikaan – Great White Pelican

Roze Pelikaan – Great White Pelican

Nog geen vijf kilometer verder zuidelijk is onze volgende stop. Langs de N502, aan de rand van het Zwanenwater, overwintert namelijk een Dwerggors. Deze zeldzame gors is echter vaak erg lastig en ik ken vogelaars die meerdere pogingen nodig gehad hebben om de vogel te zien te krijgen. Ook voor ons duurt het even voordat we deze broedvogel van de Siberische taiga in beeld krijgen. Na een klein uur zit de vogel echter ineens in een heg van de boerderij tussen de Geelgorzen. Dit duurt helaas niet lang, want binnen enkele minuten vliegt de gors weg en zien we hem niet meer terug. Desondanks zijn we erg blij met deze waarneming, want onze laatste Dwerggors was alweer in 2009 (Texel). Helaas is de foto compleet onscherp, zie hieronder. 😦 Een fraaie man Geelgors werkt gelukkig beter mee.

_Dwerggors

Dwerggors – Little Bunting

Geelgors – Yellowhammer

Als laatste brengen we een bezoekje aan het recreatiegebied Vooroever bij Medemblik, waar sinds 19 januari een Amerikaanse Oeverloper overwintert. Ook al zagen we deze zeer zeldzame steltloper al in januari, we zouden de vogel graag nog wat beter zien dan toen. En dus staan we rond vier uur aan de rand van het Markermeer, waar we dankzij andere vogelaars al gauw de oeverloper in beeld hebben. De vogel foerageert op afstand langs de rand van een eilandje, maar is door de scoop prima te bekijken. Het afkijken van de duikeenden levert bovendien een man IJseend en een man Topper op, gaaf! Andere leuke soorten zijn een Middelste Zaagbek, een van de eerste Witte Kwikstaarten van 2015 en vele Kluten.

Hier sluiten we de dag af, met als resultaat maar liefst 6 zeldzame (‘rode’) taxa op een dag. Een persoonlijk record?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: