Rustig weekendje Texel

Vrijdag 13 maart tot zondag 15 maart 2015

Vrijdagmiddag reis ik met de trein af naar Texel, waar mijn ouders al sinds donderdag zitten. Dit gehele jaar ben ik nog geen enkele keer op dit Waddeneiland geweest, dus het wordt weer eens tijd. 😉 Rond 4-en pikt mijn vader me op in de veerhaven en rijden we wat rond langs de Waddenkust, maar hier is het erg rustig. Slechts wat Rotganzen en een Dodaars (in de haven van Oudeschild) zijn het noemen waard. In het park bekijken we twee Ransuilen die in enkele dennen roesten.

Zaterdagochtend zetten we koers richting de Staatsbossen. Hier was Marc Plomp afgelopen donderdag namelijk op zoek naar Boomleeuweriken (een zeer schaarse broedvogel op Texel), toen hij vanuit een elzenbos ineens een Kleine Bonte Specht hoorde roepen. De dagen daarna werd deze specht (pas het 7e geval ooit voor Texel) regelmatig gezien en werd zelfs een tweede vogel gevonden. Onderweg naar ‘De Dennen’ (zoals het bosgebied op Texel genoemd wordt) zien we langs de Postweg ter hoogte van de Slufterweg een Kleine Zilverreiger in tegengestelde richting langs de auto vliegen, leuk! Samen met Jos van den Berg, Arend Wassink en Marc zoeken we de gehele ochtend naar Europa’s kleinste spechtensoort, maar het is mij niet gegund om de vogel waar te nemen. Mijn vader ziet de vogel wel kort en hoort de vogel ook roepen, maar wanneer ik eindelijk op de goede plek ben, is de vogel alweer spoorloos verdwenen. Jammer! In het bos stuit ik nog wel op een Witkop(pige) Staartmees. De vogel trekt op met een ‘normale’ Staartmees. In het veld leek de kop geheel wit en ook de andere kenmerken leken prima voor een zuivere Witkop, maar op basis van de door anderen gemaakte foto’s lijkt het toch te gaan om een Witkoppige Staartmees.

Rond 1-en verlaten we het bos en zoeken we op verschillende plekken in het zuiden en oosten van het eiland naar leuke soorten. Langs de Jan Ayeslag komen we twee vrouwtype Blauwe Kiekendieven tegen en in de Mokbaai zien we tussen de Eiders, Brilduikers en Middelste Zaagbekken helaas niet de gehoopte IJseend.

Blauwe Kiekendief – Hen Harrier

In de haven van Oudeschild merken we een adulte, gekleurringde Zilvermeeuw op. De vogel is als kuiken geringd op 24 juni 2010 in de duinen bij de Horsmeertjes (Kelderhuispolder) en is al 65x afgelezen: bijna uitsluitend op Texel, maar ook in Kornwerderzand en Den Helder.

adulte Zilvermeeuw (K.ACL) – adult colour-ringed Herring Gull (K.ACL)

Een van de hoogtepunten van vandaag is een grote groep van enkele 1000-en Rotganzen tussen Wagejot en De Bol. In zo’n grote groep moeten natuurlijk ook leuke rotganzen zitten. Het duurt even voordat we ze vinden, maar uiteindelijk tellen we zeker 2 Zwarte en 6 Witbuikrotganzen, waaronder een Witbuikrotgans die lekker dichtbij zit (zie foto hieronder).

Ad Witbuikrotgans – adult Pale-bellied Brent Goose

Ook de zondagochtend besteden we in de Staatsbossen. Na ongeveer 2 uur zoeken hoor ik eindelijk eenmaal duidelijk de roep van de Kleine Bonte Specht. We wachten nog een uur, maar de vogel laat helaas niet meer van zich horen of zien. Eén roepsessie, het is niet veel maar altijd nog beter dan niets… De mogelijke Witkopstaartmees laat zich ook weer even zien en daarnaast kunnen we een kekkende Havik en meerdere overvliegende Sijs noteren. In de middag nemen we een kijkje bij Polder Waalenburg. Leuk zijn 2 Rouwkwikstaarten die samen met enkele Witte Kwikstaarten op de drogere delen van het gebied foerageren. Verder zien we mijn derde Lepelaar van 2015 en foerageert een Kemphaan op korte afstand van de weg.

Rouwkwikstaart – Pied Wagtail

Kemphaan – Ruff (photo: Peter vd Meer)

Daarna rijden we naar onze bungalow om de spullen in te pakken en zit het weekendje Texel er alweer op.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: