Thayers Meeuw: nieuw voor de Benelux!

Zondag 12 april 2015

Meeuwen, niet voor alle vogelaars is dit een favoriete familie binnen de vogels. Sterker nog, velen hebben helemaal niets met deze groep. Op zich wel begrijpelijk, want o.a. de vele verschillende kleden, de variatie binnen één kleed, hybridisatie en grote gelijkenis tussen de verschillende soorten maken deze groep een vaak lastig te determineren groep. Echter, als je je eenmaal een beetje in de determinatie en biologie van meeuwen verdiept, gaat er een wereld voor je open. Een toenemend aantal mensen toont daarom interesse in deze familie. Leon Edelaar, een van de meeuwenkenners in ons land, vond gisteravond in het laatste licht een opvallende juveniele meeuw op het strand van Egmond aan Zee. Hij vermoedde dat het een Thayers Meeuw was en maakte daarom wat foto’s. Naarmate de avond vorderde en de foto’s op internet verschenen, werd steeds duidelijker dat het echt om deze nieuwe soort voor Nederland (en voor de Benelux) ging. Een zeer knappe vondst van Leon! Dit taxon werd vroeger beschouwd als een ondersoort van de Kleine Burgemeester, maar heeft enkele jaren geleden soortstatus gekregen. Thayers Meeuwen broeden in het uiterste noordoosten van Canada en overwinteren langs de westkust van de VS. In Europa is het een zeer zeldzame dwaalgast, met maar enkele gevallen. Door de toegenomen kennis over de kleedkenmerken van deze soort neemt het aantal gevallen wel iets toe. De determinatie blijft echter wel erg lastig, want de verschillen zijn maar subtiel.

Vanochtend werd de vogel al vroeg teruggevonden en dus zijn Frank en ik rond 9-en op weg naar het station om met de trein naar Egmond aan Zee te reizen. Net op het moment dat we op het station willen inchecken, word ik gebeld: we kunnen met Pascal Wink meerijden. Tien minuutjes later stappen we bij Pascal in de auto en een uur later bereiken we de locatie. We vallen met de neus in de boter, want als we de strandopgang oplopen, zien we vele wijzende vogelaars: de Thayers Meeuw is net weer teruggevonden. Wat een timing! De zeldzaamheid zwemt met wat andere meeuwen op zee, net achter de branding en laat zich een halfuurtje aardig bekijken, ondanks de afstand en de deining van de golven (waar de vogel vaak achter verdwijnt). Daarna vliegt de vogel vrij onverwachts op en verdwijnt op grote afstand over de boulevard. In de tijd dat Frank en ik de vogel zien, lukt het ons niet om de vogel op de plaat te zetten, vandaar de foto’s van Paul van de Werken hieronder (waarvoor dank!).

2kj Thayers Meeuw – 2cy Thayers Gull (foto: Paul van de Werken)

2kj Thayers Meeuw – 2cy Thayers Gull (foto: Paul vd Werken)

In het kader van de zandsuppletie (het verbreden van de stranden voor de kustverdediging) wordt veel zand opgespoten langs het strand van Egmond en omgeving. Hierbij komen ook vele kreefjes, krabben e.d. omhoog, waar de meeuwen massaal op af komen. Hierdoor zit het strand van Egmond aan Zee bomvol meeuwen, dus grote kans dat de Thayers Meeuw nog in de buurt is. Samen met enkele andere vogelaars kijken we een kleine twee uur lang vele duizenden meeuwen op het strand af, maar de Nearctische meeuw komt helaas niet meer in beeld. Wel stuiten we op zeker 7 Pontische Meeuwen, in verschillende kleden. We kunnen zelfs meerdere keren op roep een Pontische Meeuw uit de groepen boven de branding foeragerende meeuwen pikken, gaaf!

2kj Pontische Meeuw – 2cy Caspian Gull

3kj Pontische Meeuw – 3cy Caspian Gull

Adult Pontische Meeuw – adult Caspian Gull

Rond kwart voor 1 verlaten Pascal, Frank en ondergetekende Egmond aan Zee en keren we weer huiswaarts. We zijn bij Schiphol als we een piepje ontvangen: de vogel is weer teruggevonden, rustend op het strand… Uiteraard rijden we gewoon door richting Woerden. We zijn natuurlijk blij met de waarneming van deze nieuwe soort voor Nederland, al hadden Frank en ik de vogel graag iets beter willen zien (bijvoorbeeld ter plaatse op het strand). Misschien dat de vogel nog even blijft zitten en we volgend weekend wederom een poging kunnen wagen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: