Waterspreeuw en veel meer tijdens weekendje Texel

Zaterdag 25 tot maandag 27 april 2015

Als we zaterdagochtend om precies half 12 de parkeerplaats van de TESO-haven oprijden, kunnen we nog net als een-na-laatste auto de boot oprijden. Wat een geluk (of timing, het is maar net hoe je het ziet) 😉 . Net voor de boot in de veerhaven van Texel aanmeert, zien we een kleinere bruine aalscholver vanuit de haven vlak langs de boot vliegen. Het blijkt de juveniele Kuifaalscholver te zijn die hier de afgelopen dagen gezien was, leuk! Eenmaal op het eiland gaan we eerst naar ons huisje op vakantiepark De Krim. We blijven niet lang binnen, want op loopafstand van ons park zit sinds eergisteren een Waterspreeuw. Een klein half uurtje later staan we met Nils van Duivendijk, Jasmijn Hulleman en Debbie Doodeman te kijken naar de eerste Texelse Waterspreeuw sinds 2006. De vogel zit vooral rondom een kleine stuw in een sloot langs de golfbaan en laat zich ondanks de miezer op korte afstand fraai bekijken. Wat een leuke vogel, die niet bang is om regelmatig het water in te springen, stukjes te zwemmen en zelfs geheel kopje onder te gaan op zoek naar voedsel (vooral libellenlarven). Er is wat discussie over de ondersoort. Voor een Zwartbuikwaterspreeuw (ssp cinclus; de in Noord-Nederland te verwachten ondersoort) is de rode rand onder de witte borst opvallend breed. Valt deze vogel nog onder de variatie of misschien toch de ondersoort gularis (de Britse ondersoort) of misschien zelfs aquaticus (Roodbuikwaterspreeuw)? Hoe dan ook, een zeer fijne vogel.

Na deze mooie waarneming (mijn 3e Waterspreeuw in Nederland na twee exemplaren in de Amsterdamse Waterleidingduinen in winter 2010/11) lopen we terug richting ons huisje. Aan de rand van het vakantiepark stuiten we nog wel op een Boompieper. De vogel zit kort in een singel en laat zich prima bekijken. Roepende / overvliegende Boompiepers zijn zeker niet zeldzaam op Texel, maar dit is pas mijn eerste aan de grond voor dit Waddeneiland die zich goed laat bekijken. Na deze leuke waarnemingen bezoeken we meerdere gebieden op de noordkop. Het hoogtepunt wordt gevormd door een Engelse Kwikstaart die samen met vijf Gele Kwikstaarten rond enkele schapen op de dijk bij de Volharding foerageert. Andere leuke soorten zijn een Tapuit (Reddingboothuisje) en een Groenpootruiter (Robbenjager). Terug in ons huisje zien we bovendien een late Koperwiek in de tuin, leuk!

Waterspreeuw – Dipper

Waterspreeuw – Dipper

Zondagochtend beginnen we aan de oostkant van het eiland. In het Ottersaat zien we de eerste Visdieven, Dwergsterns en Noordse Sterns van dit jaar. Een klein stukje verderop, in Dijkmanshuizen, zit het vol met steltlopers: vele Rosse Grutto’s, Kemphanen en Bonte Strandlopers, enkele Groenpootruiters en een Regenwulp. Tussen de Bonte Strandlopers loopt ook een opvallende strandloper die even voor een verhoogde bloeddruk zorgt: iets groter met vooral duidelijk langere poten (circa 1,5x zo lang als bij Bonte), iets donkerdere bovendelen, lichte buik met op de borst wat tekening die een aanzet van een borstbandje vormt en een niet opvallend lange en tamelijk rechte snavel. Even gaan de gedachten uit naar zeer zeldzame soorten, maar uiteindelijk heeft een afwijkend Bontje toch de beste papieren. Ook hier zien we weer een Noordse Stern. In de middag bezoeken we wederom de Waterspreeuw. Opnieuw miezert het en laat hij zich mooi bekijken. Boven de sloot foerageren ook drie soorten zwaluwen, maar helaas geen Roodstuitje. Ongeveer op de plek waar gisteren de Boompieper zat, horen we nu heel luid een Nachtegaal. Hoe goed we ook zoeken, zien doen we deze prachtig zingende vogel niet. Als laatste bezoeken we de Tuintjes, waar we onze eerste Beflijster van het jaar vinden. Andere noemenswaardige soorten zijn enkele Tapuiten en een zingende Braamsluiper en Blauwborst. Terug in het bungalowpark wacht ons nog een verrassing: in de tuin zit namelijk een vrouwtje Gekraagde Roodstaart.

Noordse Stern – Arctic Tern

Dwergsterns – Little Terns

vrouw Gekraagde Roodstaart – female Common Redstart (foto: Peter van der Meer)

De maandag beginnen we op de noordpunt van het eiland. Langs de Volharding zit een mooie fotogenieke man Tapuit, terwijl de omgeving van het Reddingboothuisje en de Robbenjager erg leeg is. In de Tuintjes is de man Beflijster van gisteren nog aanwezig en die laat zich bij tijd en wijle leuk zien. Hier zien we bovendien een fraaie man Gekraagde Roodstaart en verder dezelfde soorten als gisteren (o.a. Braamsluiper, Blauwborst).

Tapuit – Northern Wheatear (foto: Peter van der Meer)

Beflijster – Ring Ouzel (foto: Peter van der Meer)

We besluiten niet al te laat de oversteek naar het vasteland te maken, zodat we nog enkele leuke soorten in de Kop van Noord-Holland kunnen bezoeken. En zo staan we aan het eind van de middag in het recreatiegebied Vooroever in Medemblik, waar we binnen een kwartier tijd de al maanden verblijvende Amerikaanse Oeverloper hebben gevonden. In tegenstelling tot de vorige twee keer dat ik de vogel zag, is de vogel nu hard op weg richting zomerkleed, met vele donkere stippen op de onderdelen. Op zo’n twintig meter afstand laat deze zeer zeldzame Amerikaanse steltloper zich prachtig bekijken. Leuke bijvangsten hier zijn twee overvliegende Zwartkopmeeuwen, twee Kleine Plevieren, een groepje Gierzwaluwen en meerdere ‘Europese’ Oeverlopers.

1e zomer Amerikaanse Oeverloper – 1st summer Spotted Sandpiper

1e zomer Amerikaanse Oeverloper – 1st summer Spotted Sandpiper

1e zomer Amerikaanse Oeverloper – 1st summer Spotted Sandpiper

Als laatste rijden we langs de Ringsnaveleend, die op zo’n twee kilometer van de route naar huis zit. Het is even zoeken, maar uiteindelijk vinden we de vogel terug op een van de plasjes die tegen de A7 aan liggen. Aanvankelijk zit de vogel nogal tegen het licht in. Op het moment dat we weg willen gaan, vliegt het groepje eenden met daarin de Amerikaanse eendensoort echter op en landt dichtbij in een plasje waar de lichtomstandigheden wel goed zijn. Hier laat de eend zich erg fraai zien op ongeveer 50 meter afstand en dan is de vogel ook prima te digiscopen.

man Ringsnaveleend – male Ring-necked Duck

man Ringsnaveleend – male Ring-necked Duck

Hiermee sluiten we een mooi weekend af met als hoogtepunten een Waterspreeuw, Amerikaanse Oeverloper en Ringsnaveleend.

Advertenties

Eén reactie

  1. Zo zeg, wat een fijne soorten allemaal. Jullie zullen wel heel erg genoten hebben. Wat leuk dat die Amerikaan stipjes krijgt, nu is hij tenminste anders en beter herkenbaar ;-).

    Mooie foto’s ook weer, van zowel jou/jullie.

    Groetjes,
    Marianne

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: