Spiegeldikkopje en Zwarte Ooievaar in de Peelregio

Zondag 19 juli 2015

Het is iets voor 11 uur als we de parkeerplaats van de Groote Peel oprijden. Het doel van vandaag is een bijzonder fraai maar tegelijkertijd ook zeldzaam dagvlindertje: het Spiegeldikkopje komt in Nederland alleen voor in de grensregio van Noord-Brabant met Limburg. De Groote Peel is een van de laatste gebieden in ons land waar dit kleine vlindertje voorkomt; bovendien vliegt de soort hier nog in mooie aantallen (in de piektijd vliegen er 100-en exemplaren). Het weer van vandaag kan een spelbreker zijn: voor vandaag is het met een voorspelde 15-22 graden en bewolkt weer met een goede kans op buien op z’n minst slecht vlinderweer.

Vanaf het bezoekerscentrum volgen we de wandelroute door dit hoogveengebied. In het broekbos trekken een Matkop en Grauwe Vliegenvanger zich niets aan van de (miezer)buien die inmiddels boven het gebied hangen. Op een groot ven zwemmen bovendien een Dodaars en een gekke fluiteend (met rood kwekersringetje, zoals het hoort), die ’s avonds een Witwangfluiteend blijkt te zijn. In het deel waar het Spiegeldikkopje zou moeten vliegen, is het echter angstvallend leeg. Slechts wat bijen, hommels en soldaatjes foerageren op de distels en andere kruiden. Waarschijnlijk is het te koud voor de dikkopjes. Zouden we deze fraaie soort mislopen?

Witwangfluiteend – White-faced Whistling Duck (photo: Frank van der Meer)

Een kilometer voor het eind van de route is het dan nog toch raak. Op het moment dat het zonnetje iets doorbreekt, komen opeens meerdere Spiegeldikkopjes tevoorschijn en vliegen in hun kenmerkende dansende vlucht boven de vegetatie langs het pad. Ook in zit laten ze zich zeer fraai bekijken. Uiteindelijk zien we 15-20 van deze zeer fraaie vlindertjes, allemaal op een stukje van zo’n 300 meter. Tijdens het bekijken en fotograferen van dit dikkopje laten ook andere soorten hun aanwezigheid merken: enkele Oranje Zandoogje en 1 Phegeavlinder foerageren ook op de distels langs het pad en tijdens het fotograferen roept een Kwartel enkele malen.

Spiegeldikkopje (onderkant) – Large Chequered Skipper

Spiegeldikkopje (bovenkant) – Large Chequered Skipper

Oranje Zandoogje – Gatekeeper

Na deze geslaagde excursie rijden we naar de volgende bestemming voor een andere specialiteit van de Peelregio. In het Weerterbos verblijft namelijk al dagenlang een Zwarte Ooievaar, een soort waarvan in deze regio jaarlijks groepen aan de grond te zien zijn. Het kost ons weinig moeite om de vogel te vinden. Na een paar minuten vliegt de Zwarte Ooievaar onverwachts op en verdwijnt over de bomen uit beeld. In de korte tijd die ons gegund werd, is het idee gek genoeg niet in me opgekomen om een bewijsplaatje te maken. Jammer, maar niet meer dan dat, zeker omdat we de vogel prima hebben kunnen bekijken door de telescoop. Een Ree die wat langer blijft zitten, komt wel op de foto.

Ree – Roe Deer

We besluiten door te lopen naar een uitkijktoren, in de hoop de ooievaar nog terug te kunnen vinden. Dit lukt helaas niet, maar het levert ons wel een Blauwe Breedscheenjuffer, 2 Weidebeekjuffers en een Boomleeuwerik op. Ook leuk. Omdat het inmiddels op lijkt te klaren, kiezen we ervoor om twee libellengebieden aan de andere kant van Weert (Kruispeel, Ringelvennen) op te zoeken. Allebei de gebieden leveren eigenlijk niet de gewenste soorten op, al mogen de nodige Weidebeekjuffers en roepende IJsvogel (beide Kruispeel) en een alarmerende Blauwborst en twee Boomleeuweriken (Ringselvennen) niet onbenoemd blijven.

Inmiddels is het al kwart voor 6 en dus zetten we een punt achter de dag. Het was een mooie dag waarin we maar liefst 10,5 kilometer hebben gelopen. Gelukkig bracht het wel de nodige leuke soorten op 😉

3 Reacties

 1. Mooi zijn ze toch! Ik lees niks over de dip bij de kuifkoekoek… Die avond maar snel vergeten zeker?

  Like

  1. Sommige dingen kun je maar beter vergeten Paul 😉

   Like

 2. leuk om die vlinders te zien en mooie foto,s jammer geen foto vd zwarte ooievaar

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: