Keizerlijke middag in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Zaterdag 1 augustus 2015

Vanmiddag een paar uurtjes in de Amsterdamse Waterleidingduinen doorgebracht, vooral voor leuke vlinders en libellen. Het hoofddoel was de Keizersmantel (voor de niet-vlinderaars: een grote, zeldzame parelmoervlinder die sinds 2012 jaarlijks in dit duingebied te zien is). Deze soort lijkt de laatste jaren snel algemener te worden, met meerdere plaatsen in ons land waar zij zich voortplant. We zijn de toegangspoort nog maar net voorbij of we zien al een exemplaar langs ons vliegen. Het mannetje (herkenbaar aan de zwarte geurstrepen op de voorvleugels) landt enkele keren kort op wat kruiden, mijn vader slaagt erin om precies één foto te maken voordat de Keizersmantel weer opvliegt en uit zicht verdwijnt. Tegen onze verwachting in is dit het enige exemplaar dat we vandaag te zien krijgen.

Man Keizersmantel – Male Silver-washed Fritillary (photo: Peter van der Meer)

Een andere parelmoervlindersoort werkt een stuk beter mee: tijdens onze wandeling tellen we minstens drie verschillende Kleine Parelmoervlinders, waarvan eentje zich al foeragerend op kruiskruid erg fraai laat bekijken en fotograferen.

Kleine Parelmoervlinder – Queen of Spain Fritillary

Kleine Parelmoervlinder – Queen of Spain Fritillary

Naast deze twee leden van de parelmoervlinderfamilie zien we in de duinen ook nog andere soorten vlinders. Naast de te verwachten soorten zijn de nodige Heivlinders en een Eikenpage het noemen waard. Vooral de laatste waarneming is erg verrassend, meestal bevinden Eikenpages zich hoog in de toppen van eiken en niet wandelend over het zand op het wandelpad (mineralen aan het opzuigen?).

Eikenpage – Purple Hairstreak (photo: Peter van der Meer)

Eikenpage – Purple Hairstreak (photo: Peter van der Meer)

Een van de vele tientallen Damherten die we in het gebied zagen – Fallow Deer (photo: Peter van der Meer)

Naast bovenstaande vlinders letten we ook goed op de libellen, vooral voor één soort. De Zuidelijke Keizerlibel is in Nederland een zeldzame soort die vooral in de zuidoostelijke helft van het land voorkomt. De Amsterdamse Waterleidingduinen behoort tot de meest noordelijke gebieden in ons land waar de soort vliegt. Het duurt even voordat we deze fraaie soort daadwerkelijk zien, maar als de zon voor langere tijd achter de wolken verdwijnt, zien we haar zelfs voor langere tijd aan de grond (en hoe vaak zie je nou glazenmakers aan de grond? Wij bijna nooit). Mijn tweede Zuidelijke Keizerlibel in Nederland (mijn eerste was vorig jaar in Kwintelooyen) en een fraaie afsluiter van de dag.

vrouw Zuidelijke Keizerlibel – female Lesser Emperor

Zuidelijke Keizerlibel – Lesser Emperor

Zuidelijke Keizerlibel – Lesser Emperor

Advertenties

2 Reacties

 1. Leuke dagje, en een jaloersmakende plaat van de zuiderlijke in stilstand. Alleen hoort die soort volgens ,ijn boek niet bij de glazenmakers, maar bij de anax, keizerlibellen.

  Like

  1. Bedankt Paul, en je hebt gelijk dat de soort niet bij de glazenmakers staan. Volgens Libellennet (http://libellennet.nl/libellensoort_naamgeving.php?libelid=38) horen keizerlibellen wel tot de familie van de glazenmakers, alleen vormen zij een aparte genus (Anax, de keizerlibellen). Bedoelde er ook mee dat je dit soort grote libellen weinig ziet zitten 😉
   Groet,
   Robert

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: