Grijze Wouw!

Dinsdag 4 augustus 2015

Gisteravond vond Marc Gottenbos in de Maashorst (een natuurgebied tussen Uden en Oss) een Grijze Wouw. Vanochtend werd de vogel al vroeg teruggevonden en gedurende de dag zagen meer dan 150 vogelaars de vogel. Deze kleine maar fraaie roofvogel is een zeer zeldzame dwaalgast in ons land, met slechts 9 eerdere aanvaarde gevallen (waarvan maar liefst 6 sinds 2009). Voor mij is het bovendien nog een nieuwe soort. Als Sander Haak aangeeft dat hij vanavond van plan is te gaan en nog plek over heeft, is de keuze gauw gemaakt.

Zoeken naar de vogel hoeven we niet: als we rond kwart over acht aankomen op de plek, krijgen we de vogel gelijk in beeld. De wouw zit bovenop een houten paal op 200 à 300 meter afstand en laat zich in het avondzonnetje fraai bekijken. Veel actie vertoont de vogel niet, af en toe poetst zij wat en strekt zij de vleugel. Vanaf de paal loert zij naar een prooi, waarbij de kop erg uilachtig wordt gedraaid. Voor acceptabele foto’s zit de vogel helaas net iets te ver. Onder andere de geschubte bovendelen en de roomkleurige tint op de borst maken dit een jonge vogel, de allereerste juveniel in Nederland (de andere aanvaarde gevallen betroffen adulte vogels en van een enkel geval kon de leeftijd niet worden vastgesteld). Een fijne bonus is een man Wespendief die fraai langs komt vliegen, leuk!

Grijze Wouw – Black-winged Kite

Omgeving

Sander met op de achtergrond andere twitchers

Rond kwart voor negen vliegt de vogel onverwachts op. Een minuutje bidt deze Zuidwest-Europese soort boven het veld, waarbij de vogel zich van korte afstand fraai laat bekijken (zie foto hieronder). Vervolgens vliegt de wouw richting de bosrand, vliegt hier nog enkele minuten rond (wat een gekke zweefvlucht heeft deze soort) en landt dan op grote afstand in de top van een naaldboom. Voor Sander en mij het teken om, met een zeer goed gevoel, weer aan de terugweg te beginnen.

Grijze Wouw – Black-winged Kite

Advertenties

3 Reacties

 1. Gaaf Robert, wij zijn begin vd avond ook geweest, even zien vliegen en daarna op de paal zittend

  Like

 2. Ook gefeliciteerd met je nieuwe soort Robert. Leuk ook de biddende Grijze wouw foto. Voor mij ook een nieuwe soort en toch ook maar getwitcht ;-).

  Like

  1. Ik zag het ja, jij ook gefeliciteerd met deze fantastische soort!
   Groet,

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: